Multi dintre prietenii nostri din Nord sunt acum mai spre sud-est, pe plaja. Le dorim vacanta placuta in continuare, dar ii si sfatuim sa caute sa-si petreaca timpul cat mai frumos si interesant cu putinta.

Astfel, dca tot vorbim de caldura, soare, mers la plaja si, de ce nu, si un pic de leneveala, gasim oportun sa va facem si cateva sugestii de carti ce pot fi citite in vacanta. Lecturi placute, deloc grele, cu povesti ce ne pot face sa zambim sau sa ne gandim la lucruri frumoase.

Mai jos gasiti trei propuneri pe care vi le facem cu drag, urmand sa alegeti din ele ce credeti ca vi se potriveste mai bine. Sau, de ce nu, sa le citito chiar pe toate trei! Cartile le gasiti in aproape orice librarie, fie ea fizica su online. Spor la citit!

Ura, prietenie, dragoste, casatorie, de Alice Munro

ura-prietenie-dragoste-casatorieVietile personajelor lui Alice Munro intra brusc intr-un con de lumina gratie unor evenimente singulare sau unor amintiri neasteptate care trezesc, rascolitor, trecutul. Iar trecutul, asa cum descopera eroinele ei, este facut nu doar din ceea ce ramane in amintire, ci si din ceea ce a fost uitat. Trecutul dainuie undeva, in imediata vecinatate a aducerii aminte – pana in clipa in care piesele de puzzle se regrupeaza subit, starnind de cele mai multe ori suferinta. Femeile privesc inapoi la cele care-au fost in tinerete, la casatoriile facute de timpuriu, pe cand erau naive si increzatoare, la sotii dificili, cu tabieturile lor pretentioase.

Toate traiesc un fel de disperare subliminala, regretul a ceea ce ar fi putut sa fie, al alegerilor pe care nu le-au facut, al amintirilor suprimate intr-un gest precaut de echilibru emotional. Dar in vietile acestea exista in acelasi timp speranta, exista o a doua sansa, exista oameni care se reinventeaza, care se iau la tranta cu viata, care au mers inainte si au curajul de a regasi amintiri ascunse, de a trece dincolo de ceea ce a retinut memoria.

Concert in memoria unui inger, de Eric-Emmanuel Schmitt

concert-in-memoria-unui-ingerConcert in memoria unui inger a fost distins in 2010 cu Premiul Goncourt pentru nuvela. Pana in prezent, volumul a fost tradus in 15 limbi.

Intr-un catun idilic din Franta, o respectabila doamna in varsta pe care justitia a exonerat-o de orice vina este pe punctul de a-si marturisi vina. In mijlocul oceanului, un marinar taciturn afla ca si-a pierdut o fiica. Telegrama cea cruda nu ii spune insa care din cele patru. Oare inima de tata ii va sopti ceva? Destinele a doi tineri muzicieni sunt frante de o crima. Insa cine este mai vinovat: cel care a cedat o clipa, sau cel care a raspandit in jurul lui ura ani de zile? Se va folosi prima doamna a Frantei de un secret abominabil pentru a se razbuna pe cel care nu o mai iubeste?

Mireasa hotomana, de Margaret Atwood

mireasa-hotomanaRomanul lui Margaret Atwood este un basm contemporan, scris cu malitiozitate;  o lectura captivanta, plina de verva, inteligenta si patrundere, o deconstructie a legaturilor care exista intre femei – iubire, gelozie, furie, dispret, razbunare, prietenie; o sondare a profunzimilor raului, facuta cu o nota de umor. Cat despre personajul care da titlul cartii, o aluzie feminizata la povestea fratilor Grimm -, ea este clasica „cealalta femeie“, raspunsul la fanteziile barbatilor si temerile femeilor, malefica intr-un fel misterios si atemporal, si totusi atat de maleabila in multele ei fatete, incat devine aproape mitica. Atwood creeaza un monstru perfect credibil – caci fiecare dintre noi a cunoscut, candva, o Zenia.

Recomandari facute de bookuria.info

 

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?