Tu când ai folosit ultima oară motorul Google? Peste 3,5 miliarde de căutări se efectuează zilnic la nivel global, oamenii sunt interesați de produse, servicii, locuri, știri, divertisment, video-uri și multe altele. De ce să nu transformi acest interes într-un avantaj pentru business-ul tău? Hai să vedem ce strategii poți aplica pentru a atrage noi clienți prin mediul online.

Pe lângă faptul că este popular și accesibil, mediul digital vine cu multe avantaje la nivel de marketing. De exemplu, poți ajunge exact la publicul vizat, oricât de specific ar fi, poți vedea aproape în timp real ce campanie de promovare func­ționează și îți poți optimiza investițiile.

Pentru că tot am vorbit de Google, platforma lor AdWords este un canal de pro­movare de referință pentru creșterea bazei de clienți. Facebook Ads, YouTube sunt alte platforme care merită să fie testate de fiecare afacere. Aceste platforme îți oferă o multitudine de opțiuni de targetare, precum și diverse formate de reclame prin care poți atrage atenția.

  1. ASIGURA-TE CĂ APARI ÎN GOOGLE PENTRU CELE MAI IMPORTANTE CUVINTE

Fiecare companie ar trebui să facă un brainstorming intern prin care să identifice 5-10 căutări pe care o persoană le-ar face pe Google și unde apariția unei informații despre produsul sau serviciul afacerii ar transforma utilizatorul imediat în client. Aceste căutări ar trebui să fie cât mai specifice și relevante.

Bineînțeles că sis­temele avansate de analiză și targetare din prezent ne permit să facem și un research bazat pe cifre concrete, însă acest brainstorming intern e foarte util pentru a demara campanii de Google AdWords în ideea de a atrage clienți noi.

Ca să vorbim de exemple concrete: dacă ești o cofetărie în Botoșani, poți pleca de la căutări precum cofetărie botoșani, cofetărie primăverii botoșani, cofetărie tort personalizat botoșani.  De aici poți gândi o campanie Google AdWords, de pildă.

O vulcanizare din București ar putea miza pe căutările vulcanizare bucurești, vulcanizare + zona / stradă, service roți bucurești, îndreptare jante bucurești etc. Ambele campanii ar trebui să folosească orașul în setările campaniei.

  1. FII RELEVANT PRIN REMAR-KETING

Rezumat în câteva cuvinte, remarketing-ul presupune să livrezi reclame relevante către publicul care a mai fost la tine pe site cel puțin o dată. Ai posibilitatea să ajungi la vizitatori cu mesaje diferite în funcție de comportamentul lor de pe site. Mai exact, dacă a pus în coș un produs, dar nu a finalizat comanda, îi poți aminti să o finalizeze sau că produsele sunt la reducere acum (dacă e cazul).

Remarketing-ul este esențial în orice campanie de promovare, deoarece funcționează pe post de reminder și de creștere a noto­rie­tății. Cu cât o persoană vede de mai multe ori brandul tău, cu atât șansele că ea să te țină minte sunt mai mari.

Google AdWords, Facebook Ads, LinkedIn Ads sunt câteva dintre platformele care oferă această opțiune de a atrage atât noi clienți, cât și vânzări de la cei actuali.

În remarketing e foarte important să cunoști comportamen­tul de cumpărare, așa
îți poți adapta și stra­te­gia. De exemplu, poți raporta numărul de apariții ale unei reclame într-o zi sau perioada de afișare cu specificul deciziei de achiziție.

Ca să continui pe exemplele anterioare, de o vulcanizare avem nevoie foarte repede – cel mai probabil într-o oră sau două. În cazul cofetăriei, decizia se ia fie în aceeași zi – pentru zile de naștere și alte evenimente, fie în câteva zile – dacă vorbim de satisfacerea unor pofte. Pentru cofetărie putem seta perioada de repetiție a bannerelor chiar și la două-patru săptămâni, pentru ca vizitatorii să rețină brandul și după ce au plecat de pe site și să își aducă aminte când mai vor să cumpere prăjituri.

  1. YOUTUBE SAU CUM VINZI CU O POVESTE VIDEO

Spre deosebire de alte formate, un video poate transmite mai ușor și atractiv o emoție sau povestea unui produs.

Gândește-te doar la cât de atractiv ar fi un video cu pregătirea unui tort pentru copii versus un banner cu o imagine și un text. Similar și pentru o vul­canizare: printr-un video poți transmite atenția pentru îngrijirea mașinilor aflate în reparație, dotările centrului, câte autoturisme pot intra în același timp etc.

Un video poate fi promovat prin re­marketing, astfel că vizitatorii care au fost pe site vor vedea această reclamă când intră pe YouTube. Când se caută o rețetă video de tort pe YouTube, poți afișa utilizatorului mesajul: E mai simplu să comanzi tortul de la Cofetăria X din Botoșani.

Deși YouTube-ul nu aduce în mod direct vânzări, el ajută și consolidează notorietatea brandului. O reclamă pe YouTube poate crește căutările pe brandul companiei și traficul direct, iar aceste două surse aduc în general cele mai multe vânzări într-un business.

  1. FOCUS PE AUDIENȚA POTRIVITĂ PRIN FACEBOOK

Facebook este o platforma valoroasă, cu multe valențe și posibilități de targetare.

În primul rând, este un canal care te poate ajuta să crești o comunitate fidelă în jurul brandului tău. Poți crea conținut sau stimula postarea lui de către alți membri și dezvolta astfel comunitatea pasionaților de torturi de cofetărie.

Atenție la calitatea și relevanță conținutului postat. Dacă vorbești doar despre brand și oferte pentru torturi și prăjituri, ai mari șanse să rămâi să vorbești singur. Ai mereu în vedere interesele și nevoile comunității care poate duce vestea mai departe și atrage noi potențiali clienți.  Aceste persoane vor aprecia postările deoarece sunt pentru ei, nu sunt făcute strict pentru a vinde.

În plus, Facebook are o platformă de promovare cu opțiuni excelente de a ajunge la publicul țintă dorit. Facebook Ads este o metodă rapidă de a câștiga clienți și conversii noi, dacă reclamele și conținutul sunt suficient de relevante.

  1. CONCENTREA-ZĂ-TE PE CLIENȚII EXISTENȚI

Cum determini un client care tocmai a comandat de la ține să îți aducă un client nou? Aceasta este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem în permanență. Clienții noștri pot fi cea mai bună sursă de clienți viitori, recomandările fiind o sursă bună de a atrage vânzări.

Online-ul are avantajul de a permite tuturor să recomande un produs.

Clienții existenți pot fi încurajați și stimulați pentru a aduce noi utilizatori. Le poți facilita share-uirea unor poze cu tortul comandat sau îi poți încuraja să vorbească în cercul lor de prieteni și cunoscuți.

Este important să faci un client să se simtă apreciat după ce a cumpărat de la tine. Ar trebui să te gândești cum îl poți surprinde astfel încât brandul tău să devină memorabil și să vorbească și altora despre experiența cu afacerea ta.

Spre exemplu, o cofetărie poate trimite împreună cu tortul comandat un cod discount de 15% pentru 5 prieteni. Sau poate trimite clienților o surpriză care să atragă postări pe Facebook din partea acestora și, astfel, să genereze clienți potențiali.

Orice strategii alegi să testezi, este esențial să înțelegi că nu este suficient să investești doar în atragerea de noi clienți. Provocarea e să îi fidelizezi și să dezvolți brandul suficient pentru a deveni memorabil și puternic.

 

Articol scris de Cristian Ignat

Cristian Ignat este fondator Canopy, agenție care își propune să ducă digitalul către noi înălțimi. Are mai bine de 10 ani de experiență în această zonă și și-a propus să contribuie activ la popularizarea domeniului, fiind printre primii traineri din România certificați în Google AdWords (dec. 2013). A participat ca speaker, jurat sau moderator la peste 150 de evenimente din Europa Centrală și de Est.