Reclama-CASANoțiunea de „Casă inteligentă” este larg răspândită, însă nu are o definiție exactă. Nu voi încerca în acest articol să fac o definire tehnică, ci una funcțională: ce trebuie să facă o astfel de casă inteligentă, din punct de vedere al utilizatorului?

Dacă un sistem de alarmă și supraveghere video îmbunătățește gradul de siguranță, un sistem de casă inteligentă trebuie să asigure confortul celor care îl folosesc.

O funcție importantă a sistemului este aceea de a putea realiza „scenarii”. Acestea sunt comenzi predefinite, pe care sistemul le execută la momentul potrivit. Câteva exemple clasice sunt: acționarea periodică a luminilor pe perioada când nu este nimeni acasă, varierea intensității luminoase din camere, în funcție de gradul de lumină de afară, pornirea aspersoarelor din curte, în funcție de condițiile de mediu.

O altă caracteristică dorită cu precădere este posibilitatea de a controla anumite echipamente, chiar și atunci când nu este nimeni în casă. Dacă vi s-a întâmplat să nu vă mai amintiți dacă ați oprit aerul condiționat sau fierul de călcat atunci când ați plecat, vă puteți imagina de ce este util să puteți opri, de exemplu, o anumită priză din casă, folosind telefonul mobil sau tableta, de oriunde v-ați afla.

În titlul articolului puneam întrebarea, care este următorul pas? Pentru a alege un sistem de automatizare rezidențială trebuie avute în vedere câteva aspecte. Unul dintre ele este calitatea echipamentelor: centrala, senzorii, actuatorii.

Acestea trebuie să facă parte dintr-un sistem cunoscut, testat deja pe piață, pentru a nu avea surprize neplăcute. O cercetare pe internet vă poate crea o imagine utilă asupra domeniului.

Dacă sunteți famili­arizat cu automatizările și cu sistemele IT, puteți alege să vă implementați singur sistemul, economisind prețul manoperei. Dacă doriți să fiți sigur de succesul implementării și de suportul tehnic ulterior, puteți alege o companie cu experiență în domeniul automatizărilor, care să vă instaleze sistemul, în funcție de preferințele dumneavoastră.

Sper că prin acest articol v-am făcut destul de curioși pentru a reflecta la următorul pas: instalarea unui sistem de casă inteligentă.

Ing. Vlad Georgescu
IMPERIAL ELECTRIC S.A.
casa.imperialelectric.ro

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?