O zi onomastică este un bun prilej de a depăna amintiri, alături de cei dragi. Bunicul meu, la cei 95 de ani, e veteran de război și fost procuror, iar marea lui bucurie este să povestească nepoților întâmplări din tinerețe, scuturând de praf albumul de fotografii desprins, parcă, din istorie… Așa că m-am gândit să-i fac un cadou mai special, doar pentru el, o fotografie frumos înrămată. Nu întâmplător, el a fost primul meu dascăl în magia developării imaginii pe hârtie.

foto_pet

Nu mi-a fost ușor să aleg din zecile de poze de familie. Avem câteva sertare pline-ochi. Foto-cronica familiei este bogată și completă, uneori colorată, alteori monocromă, uneori în portrete, alteori în poze de grup aniversar. Nu știu cum ar fi arătat arhiva de familie în era fotografiei digitale, sau cum vor arăta sertarele cu megapixelii rudelor din viitor.

Nostalgică sau nu, voi rămâne mereu sub vraja hârtiei developate în laborator, în camera obscură, în care lumea capătă contur și suflet. Suflet, da. Adevărat, netrucat, nephotoshopat. Recunoașteți sincer, de câte ori nu ați sărutat pe ascuns poza persoanei iubite, păstrată undeva în buzunarul portofelului?

Știu, îmi veți răspunde că acum există telefon mobil cu galerie foto, iar în portofel nu mai este loc decât pentru carduri și cărți de vizită. Și totuși… știți reclama aceea cu hârtia igienică din smart phone/tabletă? La fel ca și cărțile, vechi sau noi, și fotografiile pe hârtie au o mai mare valoare, incontestabilă, o încărcătură emoțională unică și de neînlocuit, o palpabilitate cu totul specială.

Sărbătorile de iarnă au trecut, ne pregătim pentru sărbătorile iubirii și primăverii, așadar vă invit cu drag, stimați prieteni, să regăsiți cu căldură sufletească bucuria de a vă reîntâlni cu pozele pe format clasic, fie ele inrămate sau frumos aranjate în album. Părinți, copii, bunici, pisici și câini, casa mult visată sau evenimentul vieții. Vă promit că vă veți bucura la fel de mult ca la regăsirea unui vechi și bun prieten, din copilărie. Și dacă vreți, eu vă ajut cu plăcere.

Cătălina Filip
Pet A Portrait

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?