wimming-lessons-for-kids

Stilul Bras – Este unul dintre cele mai po­trivite stiluri de înot pentru începători și în același timp, cel mai popular printre înotătorii amatori. Poziția: pe burtă, se țin picioarele îndoite lateral și se fac mișcări circulare, asemănătoare cu mișcările broscuței. Brațele se duc întâi în față, cu palmele apropiate, întoarse spre exterior, apoi se îndepărtează pe lateral, urmând o apropiere în forță a coatelor, (astfel se împinge foarte mult apa și înaintarea se face cu mai multă viteză). Mâinile se duc din nou în fața capului. Mișcă­rile mâinilor trebuie să fie coordonate odată cu cele ale picioarelor.

Stilul Spate – După cum sugerează și numele, acest stil presupune înotul pe spate. Se duc mâinile întinse alternativ pe lângă corp, în mișcare circulară. În momentul atingerii apei, se îndoaie brațul. Cotul intră primul, iar palma se face căuș. Tălpile picioarelor se îndoaie sus-jos, cât mai în viteză posibil. Medicii îl recomandă adesea pacienților cu dureri de spate deoarece lucrează foarte bine mușchii dorsali și trapezul.

Stilul Liber sau Crawl – Stilul liber, cunoscut și ca front crawl, este stilul preferat de înotătorii mai experimentați. Din poziția decubit ventral, adică pe burtă, se ține capul scufundat, cu ochii deschiși, expi­rând aerul sub apă. Mișcările mâinilor sunt circulare și alternative, revenirea la poziția inițială realizându-se pe sub apă. Picioarele se sincronizează cu mișcările mâinilor, executând mișcări alternative sus-jos, folosindu-te de articulația șoldului și a genunchiului (tehnica flutter kick).

Stilul Fluture – Stilul fluture se remarcă între celelalte stiluri de înot de competiție ca fiind cel mai specta­culos. Se duc ambele brațe concomitent în față, palmele fiind paralele cu nivelul apei. Brațele împing foarte puternic în apă când ajung la nivelul șoldului, cu palmele făcute căuș. Apoi se scot mâinile din apă. Se dă din picioare alternativ cu brațele – picioarele sunt drepte, apropiate și se îndoaie gleznele în sus și în jos, concomitent.

Florin Turcu
antrenor Paradisul Verde Wellness & Spa

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?