vin-spumantAm spicuit câteva stiri din presa britanica, tara unde în 1662, Christopher Merret a prezentat pentru prima data în fata Royal Society o lucrare despre metoda champenoise: “cea mai mare nava a marinei britanice, HMS Queen Elizabeth, a fost botezata de catre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu o sticla de whiskey scotian”, “nasterea viitorului rege al Marii Britanii, printul George de Cambridge, a fost celebrata cu o cupa de Champagne” … oare mai e vinul spumant la moda? Vinul spumant este unul dintre cele mai versatile vinuri si a fost din cele mai vechi timpuri companionul perfect la aniversari si la alte momente de bucurie.

La orice petrecere care se respecta se serveste la început un pahar de vin spumant. E drept ca apoi urmeaza de obicei o suita de bauturi distilate pe post de aperitive pentru a ne deschide apetitul intrun mod abrupt. Apoi, pe tot parcursul mesei putem servi vin spumant la aproape toate felurile de mâncare conform cu ce promoveaza unul dintre cei mai mari importatori de vinuri si bauturi spirtoase din US – “Champagne loves to things in food: salt and fat”. O afirmatie mai degraba pentru piata de peste ocean decât pentru Romania.

Oricât mi-as dori, mi-e greu sa ma imaginez consumând un vin spumant alaturi de sorici si toba de porc, de ciorba de burta sau de delicioasele sarmalute cu mamaliguta. Totusi, pestele, friptura de pui, preparatele din carne de rata sau cele vegetariene sunt sustinute foarte placut de un vin spumant. Spre finalul mesei, asocierea deserturilor cu vinul spumant este una binecunoscuta. La noi vinul spumant a început sa fie produs pe la 1841 de catre Ion Ionescu de la Brad la comanda voievodului Mihail Sturdza, România devenind astfel a patra tara din lume care a produs vinuri spumante.

Avem câteva vinuri spumante foarte bune. Unele dintre ele sunt facute dupa metoda champenoise din Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier si au o traditie de peste 100 de ani.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?