Ozana2 novDaca sunteti antreprenor va loviti mereu de aceasta problema. Vedeta echipei dvs. de vanzari este curtata mereu de concurenta. Cei mai talentati ingineri si oameni din departamentul tehnic sunt ispititi de salariile mari din Occident. Pentru a pastra oamenii buni in echipa trebuie sa oferiti salarii si beneficii tot mai competitive.
Ca proprietar al unei firme de consultanta m-am concentrat multa vreme pe aceasta problema a capacitatii limitate a companiei mele sa faca o oferta financiara de nivel Big Four. Stiam ca am nevoie de oameni la fel de buni ca cei care lucreaza la Deloitte sau Ernst & Young dar nu puteam intra intr-un razboi de head-hunting cu aceste companii. Am pierdut oameni valorosi din echipa. Am fost in situatia sa accept marirea salariului pentru unul dintre angajati acesta sa plece oricum dupa 3 luni. Situatie disperata! Ce puteam face sa imi pastrez oamenii fara sa le maresc salariile?
Discutand cu mentorii mei am decis sa abordez provocarea in mod creativ. Nu pot sa ofer pachete salariale ca cei din Big Four dar poate pot oferi ceva si mai bun. Cum mi-am pastrat vedetele in echipa?
Iata 5 dintre masurile aplicate, tactici care pot fi imitate de majoritatea companiilor, indiferent de industrie:
1. Am negociat formule flexibile de munca cu posibilitatea muncii de la domiciliu
2. Am permis un program flexibil fiecare angajat putand sa aleaga sa inceapa mai devreme sau mai tarziu programul
3. Am urmat exemplul celor de la Google si le-am permis angajatilor ca 10% din programul lor sa poata sa lucreze pe proiecte care nu fac parte din obligatiile “oficiale” de serviciu
4. Am consolidat o cultura organizationala “anti-corporatista” in care laudarea performantelor, cultul colaborarii si sustinerea reciproca au devenit valori fundamentale
5. Am acordat multa incredere oamenilor si i-am expus unor provocari mai mari oferindu-le sprijin, coaching si mentorat sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Mutand focusul de pe bani pe beneficiile non-financiare nu doar ca am reusit sa imi pastrez oamenii valorosi dar numerosi fosti angajati au dorit sa revina in echipa. Un angajat mi-a spus recent ca nu ar pleca la KPMG nici daca i-ar oferi un salariu dublu.
Motivarea financiara e o conditie necesara dar insuficienta pentru loializarea angajatilor. Conditiile non-financiare excelente va pot transforma intr-un angajator mai atractiv decat concurentii cu salarii mai mari.
Ozana Giusca este expert in dezvoltarea afacerilor mici, autor si speaker international. Ozana a fondat companiile Tooliers si Bridge Europe Consulting. Ozana este membru in Consiliul Director al Cass Business School din Londra.
Cartea Ozanei, Shortcut to Business Success – 101 Zero-Cost Tactics to Take Your Company to the Next Level va fi lansata in 11 Noiembrie la Teatrul Elisabeta din Bucuresti.

Cei interesati se pot inscrie la http://shortcuttobusinesssuccess.com/book-launch/ sau telefon +40 (21) 231 3140.

Numarul locurilor este limitat.

banner booklaunch nord planet nov

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?