balotesti 8 800

La prima vedere, lucrurile sunt cat se poate de simple: văzut, plăcut, cumpărat! In realitate, trebuie să stiti ca exista câteva lucruri extrem de importante care complică achizitia unui teren, dar care vă scutesc de surprize neplacute ulterior.

Locatia­ – zona

Este bine să stim incă de la inceput ce destinatie vom da terenului. Dacă dorim să cumpăram un teren, doar ca o alternativă la depozitele bancare, locatia este esentială. Inainte de orice altceva, trebuie să aflam zonele in care evolutia preturilor va pastra un trend ascendent. Din nefericire, in jurul capitalei nu mai există zone cu o bună evolutie a preturilor. In ultimii ani preturile au luat­o serios in jos cu scaderi si de 80%. Poate e un bun moment de achizitie in scop rezidential. In zona de Nord, Corbeanca, Otopeni, Balotesti, Snagov, Peris, pretul terenurilor porneste de la 15E/mp pana la 150E/mp in functie de locatie. Cea mai mare parte o ofertelor se regaseste in portofoliul agentiei Aristocrat Imobiliare Corbeanca.

Utilitati

Daca achizitionarea unui teren are drept scop construirea unei case, alături de locatie, un alt element, esential de urmărit, il reprezintă planul de retele, cu utilitatile aferente. De fapt, toate aceste elemente se vor reflecta in pretul terenului. Un teren fără utilitati, intr­o zona marginasă, fara infrastructură, va avea un pret pe măsura lipsurilor. Toate aceste lipsuri reprezintă viitoare investitii (cheltuieli), pe care trebuie să le luati in calcul.

Certificatul de Urbanism

Cu toate că legea nu vă obligă ca la achizitionarea unui teren să solocitati un Certificat de Urbanism, este bine să stiti ce inseamnă acest lucru. Certificatul de Urbanism are doua articole importante: regimul juridic si regimul tehnic.

PUG, POT, CUT

Regimul tehnic defineste, de regula, cei trei parametrii prevăzuti in Planul Urbanistic General ­PUG: Regimul de Inaltime, Procentul de Ocupare al Terenului ­ POT si Coeficientul de Utilizare al Terenului ­ CUT.

PUZ

In situatia ideala parcela pe care o doriti dvs. face parte dintr­o zon pentru care a fost elaborat si aprobat un PUZ (Plan de Urbanism Zonal). Vânzarea unei astfel de parcele pentru care a fost eliberat un Certificat de Urbanism in vederea vânzarii, vă poate conferi protectie maximă din punct de vedere tehnic si evitati neplăcerile care pot să apara, enumerate mai jos.

Vecinii, deschiderile, trotuarele, drumurile de servitute

Tineti cont si de alte limitari de constructie in zona respectivă ca de exemplu ce spatiu trebuie să lasi fată de vecini, ce deschidere minimă trebuie să aibă terenul la strada. Dacă doriti să cumparati teren intr­o zonă in care nu sunt foarte multe constructii si unde nu exista incă strazi si trotuare asfaltate, faceti un drum la primarie si intrebati dacă trebuie lasat spatiu pentru trotuar. Vă puteti trezi că trebuie sa retrageti gardul 2 metri, pentru trotuar, atunci cand se va face, si vă strica toate planurile.

Conductele de utilitati ce traverseaza un teren si liniile electrice

Obligatoriu verificati daca pe sub teren nu trec conducte de gaz sau transport produse petroliere sau dacă nu au existat inainte alte constructii care e posibil să fi afectat structura solului. In cazul in care terenul este subtraversat de conducte nu aveti dreptul de a construi nimic pe un perimetru destul de mare, desi terenul este intravilan. Legislatia prevede ca in apropierea unei conducte de transport al gazelor naturale de inaltă presiune sa nu se construiască locuinte la o distantă mai mica de 50 de metri, pentru conductele de transport produse petrolier 20 metri, iar pentru cele de joasa presiune la o distanta de 5 metri. Deci este mai simplu si mai sigur pentru cumparator daca exista un PUZ pentru terenul respectiv. De obicei exista un Certificat de Urbanism dar nu exista un PUZ, ceea ce inseamna ca nu s­a cerut avizul Transgaz sau Distrigaz privind inexistenta vre­unei conducte ce ar putea traversa terenul. Atentie, Extrasul de carte funciara, vă ofera doar informatii legate de tipul de teren (de ex. intravilan) si ca nu este grevat de sarcini, deci nu vă oferă nicio garantie privind restrictiile de construire.

Nu este recomandată cumpararea unui teren in apropierea liniilor electrice de mare tensiune. Este posibil ca sanatatea omului sa fie influentata de campurile magnetice ce insotesc aceste linii de curent electric si deasemenea este foarte posibil să nu primiti autorizatie de constructie. Terenul este recomandat să fie pe o suprafata plană sau situat intr­un punct mai inalt. Să nu fie in vale pentru ca probabil veti avea probleme cu inundatiile. Puteti totusi inainte să faceti si niste teste de sol de specialitate care să va asigure că puteti construi exact ceea ce va doriti.

Actele juridice

Trecand peste restrictiile de ordin tehnic vă recomandam să aveti mare grija si la cele de ordin juridic. Puteti evita eventualele probleme viitoare apelând la sfaturile unor specialisti. In zona Otopeni, Corbeanca, Balotesti puteti apela cu incredere la Aristocrat Imobiliare, cea mai mare agentie imobiliară din zona de nord a Bucurestiului.

Succes la cumparaturi!

Ilinca Florea,
Director Aristocrat Imobiliare

Tel: 021.780.48.55, 0733.944.091
secretariat@aristocrat-imobiliare.ro