crucea-rosieExistă oare cineva care să nu fi auzit despre Crucea Roșie Română? Sincer sper că nu!

Câți dintre noi știm însă exact cu ce se ocupă ea? Iarăși sper, că destul de mulți! Crucea Rosie Romana asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare.

Cine sunt membrii CRR? Voluntari de 2 feluri: persoane și… câini! Da! Câini! Antrenați pentru căutarea și salvarea de supraviețuitori ai dezastrelor urbane sau naturale – de exemplu cutremure, războaie etc. Un alt tip de dezastru, major credem noi, este și pierderea unui copil în pădure de exemplu.

Pentru a putea interveni și în astfel de situații, și a ne alinia și noi, ca țară, lumii civilizate care are câini de căutare și salvare voluntari, aparținând persoanelor fizice, și nu instituțiilor statului, Filiala Ilfov a CRR a inițiat un program pilot de formare a câinilor de căutare și salvare. Sunt deja câțiva căței (Jacky, un border collie năstrușnic, Goran, un malinois încăpățânat) cu nasul foarte fin care, odată primită comanda corectă știu să caute, să găsească/semnalizeze locul unde este supraviețuitorul.

De ce căutăm colegi? Pentru că un detașament canin performant este bine să aibă circa 10 membri activi. Vrei ca și cățelul tău să aibă un job? Vino cu el la evaluare și apoi la antrenamente. E bine și pentru cățel, e bine și pentru tine, dar mai ales e vorba aici de Binele mai mare! Iar dacă locuiești în zona de Nord – Pipera, Corbeanca, Otopeni, Balotești – să știi că “școala pentru căței” se desfășoară aproape de casă, în Buftea.

De ce căutăm sponsori? Pentru că niciunul dintre noi nu e milionar în bani, ci doar în dorință, dăruire, perseverență! Pentru că, dacă la ora 2 noaptea e treabă de făcut, ieșim din pijamale, trezim câinii și la drum cu noi, repede repede, să salvăm vieți! Nu vrem neapărat bani, ci echipament, pentru câini și pentru conducătorii lor.

Ai o fabrică de îmbrăcăminte? Super! Ne poți ajuta cu pantaloni și jachete termoizolante. Ești importator de produse pentru animale? Îți mulțumim în avans pentru materialele necesare dresării câinilor!

Ce oferim? Eroi cu blană și 4 lăbuțe! Care vor urca sau coborî stânci abrupte, vor intra în clădiri dărâmate, sau tufișuri pline cu scaieți, vor înota să scoată din apă un copil luat de viitură sau valuri!

Noi vom folosi pentru antrenament și formare modelul preluat de la Crucea Roșie Austria. Vrem să facem un Centru Național de pregătire a câinilor de căutare și salvare, pentru ca, în cel mai scurt timp astfel de câini să existe în fiecare județ și zonă.

Cristi Negoiță
Tel.: 0722.359.344

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?