Să ne imaginăm că lucrezi în București, dar te-ai relocat în Ilfov Nord pentru o casă mai mare cu grădină, la aer curat, având contactul cu natura zilnic. Ce mai, ai dorit o viață mai bună. Copilul tău a terminat grădinița și ești mulțumit de progresele preșcolarului, dar, bang! De nicăieri apare un gând apăsător ca o sabie fulgerătoare și linistea este înlocuită de alertă. Se apropie vara și încă nu ai găsit o școală pentru copilul tău, care dorește să interacționeze social cu alți fellows de vârsta lui. “Mami, vreau la școală!”

Te afunzi în bloguri, forumuri, discuții și dilemele despre școala bună se multiplică: de stat sau particulară, aproape de casă sau mai departe? Cu after­school? Au mâncare caldă de calitate acolo? Activități extrașcolare deosebite? Oare… dacă… sau?

Un demers pe care părinții trebuie să îl facă este vizitarea prealabilă a unei școli și încrederea în propriile instincte. Copiii trăiesc în școli reale cu interacțiuni zilnice. Așa că, inspectarea cu un ochi de părinte informat a mediului de învățare al unei școli e un demers foarte util. Aici, toate observațiile pot să fie relevante. Înseamnă ceva dacă o instituție are sau nu teren de joacă, dacă are un petec de iarbă sau doar un ciment, acoperit eventual cu mochetă verde pentru trafic intens. Contează dacă în pauze sunt copii în curtea școlii, dacă există o intrare a elevilor și una a profesorilor, o scară a unora și o scară a celorlalți… O scară comună în­seamnă o școală cu o cultură democratică.

E important dacă vedem copiii că fac activități outdoor, eventual dacă au și hăinuțe speciale care să-i apere de ploaie si ghetuțe pentru noroi și nisip. Contează cum arată sălile de clasă, dacă băncile sunt mobile astfel încât să permită utilizarea unor diferite formațiuni de lucru (pe grup, frontal) sau așezate ca grup? Copiii stau doar în bănci sau pot sta și pe pernuțe sau pe mochetă? Au clasele o cromatică veselă, dar nederanjantă? Sunt afișate lucrările și proiectele copiilor, fără a crea impresia de su­praîncărcare? Reflectă materialele utilizate diversitatea copiilor? Sunt suficiente săli de clasă pentru numărul elevilor? Există sufici­entă lumină naturală în clase? Este o școală cu mentalitate ecologică? Care este pregătirea profesorilor? Care e atmosfera generală, cum se comportă elevii? Este o școală curată și clasele bine aerisite? Sunt copiii fericiți, dornici să învețe? Are școala un curriculum îmbogățit? Și multe altele sunt indicii valoroase pentru a înțelege o școală.

Paradoxal, în ciuda ambiguităților, te decizi!! Lumina de la sfârșitul tunelului apare! Alegi o școală și speri să fie cu noroc! Care au fost argumentele hotărâtoare?

Reflecții pedagogice

Ideal ar fi să găsim o școală:

  1. relativ aproape de casă. Alergătură care, de multe ori, se transformă ulterior în fuga spre școală, reprezintă o cauză de stres care are efecte nefaste pe termen lung. Să nu uităm însă de copiii care se îndreaptă către școli care se află în București, de exemplu, care stau zeci de minute, semiadormiți și resemnați, în mașini grăbite, în drumul lor anevoios către școală. Iar studiile arată că asta nu e chiar bine! Călătoriile lungi către și de la școală afectează, ni se spune, performanța copiilor și starea lor psihică.
  2. cu profesioniști empatici. Multe studii vorbesc despre faptul că nicio școală nu este mai bună decât profesorii ei. Cu alte cuvinte, profesorul face diferența.
  3. cu clase de mărimi mici. Clasele mici (12 elevi) și foarte mici au un mare impact asupra personalizării învățării și performanțele academice mai eficiente. Less is more!
  4. cu o ofertă flexibilă, mereu înnoită. Activitățile extrașcolare care se schimbă anual, înseamnă diversitate și flexibilitate mentală. Educația nu se realizează numai între pereții unei școli.
  5. cu un mediu de învățare capabil să contribuie la starea de bine a tuturor. Mediul de învățare bazat pe cooperare și creativitate reprezintă o condiție a învățării abilităților prosociale.
  6. cu un curriculum bilingv extins pentru formarea de cetățeni globali. După mine, realitatea e simplă: – copiii au nevoie de structură, provocări și standarde academice înalte. Lângă ele, au nevoie de oameni care cred în ei, îi susțin și îi inspiră, de profesori transformaționali.

Cu siguranță, există asemenea școală! La nivel micro, putem crea “insule de normalitate” (Lucian Ciolan), unde fiecare elev are parte de atenția cuvenită. Așa că, succes elevilor la școală, oriunde s-ar afla această școală bazată pe încredere și inovație!

Julieta Petre,
Fondator Școala Internațională
CLAS, Snagov
www.clasnagov.com