computer-virus

Când sunteți conectați la internet, sunteți vulnerabili la viruși sau alte aplicații dăunătoare. Aceste coduri de program au avut o creștere în virulență și ferocitate în ultimii ani, având ca scop furt de date financiare și nu numai, blocare de servicii sau hack clandestin în site-uri.

Sunt acești viruși suficient de periculoși pentru a provoca pierderi? Gândiți-vă că pentru un utilizator casnic o reinstalare a sistemului de operare ar aduce o pierdere de timp de circa 1-2 zile fără să punem în calcul eventuale pierderi de date personale sau financiare. Pentru o firmă, indisponibilitatea unei unități de calcul înseamnă pierdere de bani. Dacă extrapolăm la câte PC-uri sunt online, să aproximăm 10 milioane numai în România, atunci pierderile cauzate de un cod rău intenționat ar fi enorme.

În ultimii 3 ani pe piața din România vânzările de tabletele și telefoanele inteligente au avut o creștere semnificativă. La fel și atacurile asupra acestor dispozitive. În concluzie indiferent de echipamentul pe care îl conectăm la internet trebuie să asigurăm niște condiții minime de securitate pentru a evita situații neplăcute. În primul rând asigurați-vă că aveți software licențiat. Update-urile producătorului de software țin pasul cu noile metode de hacking și rezolvă vulnerabilități ale sistemului. Instalați un antivirus, chiar și în varianta gratuită. Tineți la zi lista de semnături a antivirusului. Nu instalați 20 de antiviruși pentru că nu veți fi mai protejați. Pot apărea confilicte între AV-uri și atunci beneficiate de protective zero. Asigurați utilizatorul cu o parolă alfanumerică sigură și nu în ultimul rând citiți textele afișate înainte de a da Next, Next, Next. Un click dat la întâmplare ne poate costa mult.

În aceste condiții vă urăm navigare sigură!

Mădălin Papasteri
Junior IT Manager Business

Future Line Computers

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?