junk-foodUn lucru este cert: alimentația noastră zilnică cuprinde sistematic o largă gamă de E-uri alimentare. Stăruința cu care le consumăm zilnic, îți poate da senzația că facem un tratament cu E-uri. Care din păcate va dura mult, sau puțin, de fapt… cât viața noastră.

Scriu din perspectiva unui consumator, care a trecut prin fazele inerente descoperirii pericolului din alimentație. Mi-am cumpărat cașcaval fără E-uri, mândru că mănânc sănătos, apoi mi-am dat seama că restul mâncării, inclusiv pâinea era contaminată stiințific. Făceam un gest inutil. Atunci mi-am zis: -produsele de bază trebuie să fie fără E-uri! De unde le cumpăr?

M-am întrebat apoi de ce nu sunt multe afaceri cu produse de casă, cu ingrediente naturale. De ce ideea asta la mintea cocoșului, nu era atât de răspândită. Intrând într-o afacere de genul ăsta mi-am dat seama că: “bun și de calitate = greu de făcut și scump”.

Anume:
– clienții vor bun dar ieftin, iar costul ingredientelor te face să oftezi ;
– angajații vor salarii pe măsura muncii și îți explică ca un pumn de praf amestecat cu apă e o muncă de 5 min, iar tradițional e de două ore și dacă nu ești atent poate să nu îți iasă și ai pierderi.

Aaaa și nu rezistă mult timp, fără conservați.

Am aflat că orice produs pe care vi-l imaginați ca ingredient, există sub formă de praf, adică E-uri: ouă, lapte etc. Mai mult, chiar și produsele care tradițional sunt sub formă de praf, cum ar fi făina, ies de fapt cu E-uri încă din fabrică.

Căutând indignat răspunsuri am aflat că făina naturală de panificație este de fapt mult mai scumpă, așa că se folosește o făină “praf și pulbere” la care se adaugă alte prafuri supranumite “aditivi”. De ce, vă întrebați? Ca să fie ieftin, deci competitiv și pentru că merge și așa dacă se cumpără, nu?

Nu vreau să dau o notă tristă, cu cât am aflat mai multe despre E-uri cu atât îmi place că sunt de cealaltă parte a baricadei. Celor care vor să dea piept cu valul de E-uri, și să investească în tradiție și gust, consumatori sau antreprenori, le mulțumesc. Împreună vom putea schimba un obicei prost și nociv.

Cei care nu consideră “prafurile” un pericol, ar trebui să mănâce natural dintr-o perspectivă practică: Produsele naturale au gust! Le poți savura cu ochii închiși!

Corina Ciotea
Brutăria din Sat

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?