amaretto-sangria-ftrM-am întâlnit prima datã cu Sangria acum 10 ani la o terasã în Plaza Mayor din Madrid. Bãutura fãcutã din vin,
puţin acidulatã, cu bucãţele mici de mere, coajã de portocalã şi multã gheaţã a fost o alegere foarte inspiratã
sã ne rãcorim într-o dupã amiazã însoritã de Mai şi ne-a fãcut sã strigãm cãtre chelner „Una jarra más, por favor!”.
Cea mai recentã întâlnire cu aceastã bãuturã a fost anul acesta, pe 13 Octombrie, la o zi diferenţã de Hispanic Day. Întâlnirea a fost prilejuitã de evenimentul „Continentele Gustului – OLE! FIESTA SPANIOLÔ organizat de cãtre Vinexpert Lounge şi nu a fost cu o Sangria obiţnuitã ci cu „adevãrata reţetã de sangria (Cava Sangria), bazatã pe Cava Pere Ventura”. Intrigat fiind de aceastã prezentare a adevãratei Sangria, am decis sã aflu mai multe despre aceastã bãuturã folosind Internetul.
Sangria, sânge în limba spaniolã, are o istorie veche ce începe pe la 200 Î.C. când romanii au invadat Peninsula Ibericã si au început sã cultive struguri. Deoarece apa în acele vremuri ºi chiar mai târziu în Evul Mediu, nu era consideratã foarte bunã pentru sãnãtate în special datoritã bacteriilor, localnicii foloseau bãuturi pe bazã de alcool sã-şi astâmpere setea. Mergând şi mai departe cu aceastã cãutare, regãsim informaţia
conform cãreia unul dintre precursorii Sangriei este bãutura Hippocras fãcutã din vin, zahãr, ierburi aromate şi chiar scorţiºoarã. Aceastã bãuturã era destul de rãspânditã în imperiul Roman, fiind totuşi inventatã de cãtre greci, mai precis de cãtre Hippocrates din Cos în jurul 500 Î.C.
Astãzi, la aproape 2500 de ani, regãsim mai multe variante a acestei bãuturi. Tinto de Verano sau Vin de Varã este una dintre cele mai rãspândite variante şi constã dintr-un amestec de vin de masã, Fanta, pentru aciditate, şi fructe. O altã alternativã este Kalimotxo sau mai precis vin roşu de masã cu cola. Tot în Spania, în Kalimotxo se adaugã Ouzo pentru a se obţine bãutura numitã Pallas. Mergând mai departe cu cãutãrile, am descoperit faptul cã la 1863, medicul francez Angelo Mariani a combinat pentru prima datã vinul cu frunzele de coca şi a produs Vin Mariani, un produs care a primit Medalia de Aur de la Papa Leo al XIII-lea. Mai târziu, in 1885, John S. Pemberton inspirat de Vin Mariani, a inventat Coca Cola, obligat fiind sa renunţe la alcool datoritã prohibiţiei din Atlanta, Georgia.
Încurcate sunt cãile Sangriei …
Marian Gheorghe,
Wine Factor (wine.efactor.ro)