Când stateam la bloc, visam la câmpuri intinse cu flori. Asta pentru ca nu stiam care-i exact treaba cu ele. Acum ca trec zilnic pe lânga aceste flori, imaginea idilica a lor s-a cam dus naibii.

florile-rusiniiDatorita neglijentei tuturor, uneori ne riscam vietile. In comuna Corbeanca sunt multe case noi dar si multe loturi libere de constructii, fie pastrate ca investitii fie ele de vânzare. Pâna sa li se decida soarta aceste loturi de pamânt sunt gazde primitoare pentru diverse plante salbatice care, acum in prag de toamna, au ajuns mai inalte ca mine.

Nu-s eu manechin, dar nici 5 ani nu mai am… Aceste terenuri care se intind pâna in drum, cu jungla lor cu tot, au marea calitate de a strica farmecul locului si a ne pune vietile in pericol: daca e si vreo curba mai strânsa pe acel drum, nu vezi, ziua, daca mai vine vreo masina, sau daca e ceva/cineva acolo. Noaptea, noroc cu farurile. Unii spun, ca sa vina Primaria sa taie aceste jungle. Altii spun ca e teren privat si nu are cum sa intre Primaria pe ele.

Cei mai nefericiti sunt cei ce locuiesc in imediata vecinatate a acestor terenuri: sa ai gard comun cu jungle, nu e treaba simpla. Am vazut langa o astfel de casa ca s-a “deschis” jungle, pret de 1 metru, langa gardul casei. Intreb domnul aflat in curte daca a venit vecinul sa ii faca curat pe pamânt? Si el imi spune: “Nu doamna, am taiat noi ierburile ca erau mai mari ca gardul …stiu ca nu aveam voie sa intru pe pamântul omului, ca proprietatea privata e sfânta, dar trebuie sa putem si noi trai civilizat pâna se va construi aici ceva!” Si ca el, sunt inca multi… unii au facut curat in locul proprietarului de drept, altii, inca suporta jungla din vecini.

Stiu ca exista legi in privinta pamânturilor lasate in paragina. Daca e lege, trebuie sa fie si sanctiuni in ea. Nu sunt un avocat al amenzilor si stiu si ca Primaria are angajati putini si nu poate face alte angajari. Cred insa ca o zi pe an in care sa se “viziteze” aceste campuri cu flori si adresarea câtorva avertismente pentru inceput, proprietarilor lor, ar fi un corect semnal de alarma pentru acestia. Nu zic sa puna gazon si nici sa tunda saptamânal balariile de pe pamânt, dar macar de 2 sau 3 ori pe an sa faca o minima curatenie. Pentru sanatatea celor carora le-au vândut deja lotul vecin!

Ana Laura Popa

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?