gutuiaÎn urmă cu 4.000 de ani, gutuile erau folosite de romani, dar și de greci pentru întărirea sistemului imunitar și pentru stimularea potenței. Strămoșii noștri știau foarte bine de ce foloseau acest fruct: gutuile au un conținut bogat în săruri de fier, potasiu și magneziu. Pe lângă aceste întăritoare, vedetele toamnei se bucură de prezența principiilor bioactive – taninul, pectinele – și de influența vitaminelor A, B, C şi PP.

Tanina, în combinație cu pectina, întreține sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanții din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer. Un alt atu al gutuilor pleacă de la concentrația mare de potasiu care scade presiunea vasculară.

Cu forma lor bivalentă, între măr și pară, gutuile mâncate dimineața, pe stomacul gol, întăresc gingiile și ajută la remineralizarea dinților în timp ce elimină toxinele din organism și te scapă de oboseală. Vitamina C din compoziția unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecții de sezon) și încetineşte procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?