retro-design

Dragi cititori, Deseori mă plimb seara cu maşina pe străzile din zona de Nord, pentru că mă fascinează să privesc casele luminate, arhitectura lor, dar cel mai mult mă atrage amprenta personală: micile detalii care fac diferența, semnele că cineva “trăiește” cu adevărat acolo şi s-a gândit ca la fereastră să aşeze o orhidee sau un sfeşnic cu lumânări sau o lampă care îţi inspiră o atmosferă plăcută. Astăzi, ”Acasă” nu mai este considerat un acoperiş deasupra capului ci un spaţiu echilibrat unde te întorci cu drag la familia ta, te simți bine şi te relaxezi. Întotdeauna amenajarea joacă un rol important în a aduce la realitate acest concept, pentru că urmând câteva reguli simple poți crea un spațiu minunat în care să te simți cu adevărat acasă, şi pentru că cineva bine spunea: “Home is where Love is and where the Heart is”.

Eu privesc amenajarea din două direcții: când amenajez o locuinţă de la zero şi când reamenajez o locuință pentru că are nevoie de resuscitare. Vom vorbi astăzi despre amenajarea de la zero. Primul pas este definirea Stilului amenajării, este simplu pentru că întotdeauna stilul ales trebuie să reflecte personalitatea şi nevoile familiei. Bineinţeles că într-o familie sunt personalități diferite.., dar există o metodă să mulțumim pe fiecare: de obicei fiecare membru are camera lui şi este important să se simtă bine în spațiul lui, de aceea, mare grija cu copiii, va trebui să ţineţi cont de părerea şi personalitatea lor, de culorile preferate şi să nu le impuneţi regulile voastre pentru că ei percep diferit confortul. Puteți interveni când este vorba de mobilierul şi funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească, potrivite vârstei şi nevoilor lor, felul în care trebuie amplasate în cameră: lumina care la birou trebuie să vină mereu din partea stângă sau patul care nu trebuie să fie amplasat pe perete exterior, astfel încât să faceţi alegerile potrivite. La final, cea mai mare satisfacţie o veți avea când veți vedea bucuria din ochii lor.

Așadar, după definirea Stilului clasic, urban, minimalist, glam, vintage samd., vom alege finisajele de bază: parchet, gresie, faianţă, tâmplarie, uşi, culori de pereţi, pe care ar fi bine să le notaţi pe o foaie de hârtie.

Pasul 2: Coordonarea Este important ca finisajele iniţiale să fie gândite pe termen lung, nu putem alege un parchet doar pentru că se poartă anul acesta, pentru că anul următor va fi greu de schimbat şi s-ar putea să ne plictisim mai ales dacă avem o personalitate creativă şi ne plac lucrurile la modă. Acestea trebuie să fie neutre, de calitate, tocmai ca să aibă o durată lungă de viață, şi aici s-ar putea să investiți puțin mai mult decât v-ați propus. Recomandarea mea este să alegeți o culoare de bază, neutră pe care să o imprimaţi în aceste finisaje: vă plac nuanţele calde, inspirate din natură? Mergeți pe bej-uri, crem, verde, piersică, ocru, teracotă. Vă plac nuanţele reci, doriţi un stil masculin? Luați ca bază gri-ul și jucati-vă de la alb, la negru și înapoi către mov, turcois, dar nu combinaţi niciodată în finisajele iniţiale mai mult de o nuanţă neutră de bază cum ar fi gri-ul şi o culoare tare ca mov sau turcois. Notaţi care este atmosfera pe care doriți să o creaţi! Cu ce piese de mobilier doriți să amenajaţi, ce funcții trebuie să îndeplinească mobilierul, cine folosește şi cât de des începerea? Ce obiecte trebuie depozitate în începere? Cu siguranță veți afla răspunsurile pe loc! Întrebarea următoare este cum aşezăm mobilierul astfel încât să creeze un spațiu armonios şi coordonat?

Pasul 3: Armonia Este o altă poveste, care elucidează misterul amenajării. În lumea designului de interior există 3 tipuri de armonii: Simetria, Asimetria şi Golden Section. Astăzi vorbim despre Simetrie. Schiţaţi dormitorul dumneavoastră. Pe un perete aşezaţi un pat matrimonial. Cum procedaţi într-o armonie Simetrică? Trasaţi o linie imaginară verticală pe mijlocul peretelui pe care aşezaţi patul şi schiţaţi-l ca linia să treacă prin centrul patului. Raspunzând la întrebări: ce mobilier şi ce funcții sunt necesare în dormitor? Două noptiere, o comodă cu sertare şi un dressing pentru haine. Cum le aşezăm Simetric? Noptierele vor sta de-o parte şi de alta a patului, pe fiecare dintre ele vom aşeza câte o veioză; ca să accentuăm “Simetria” deasupra patului putem aşeza un tablou. Comoda cu sertare şi dressingul trebuie centrate pe pereţii corespunzători; un covor centrat pe linia patului ar fi ideal ca să finisăm “Simetria”.

Acum intervin decoraţiunile, coordonate cu stilul, care să dea viață amenajării: perdele diafane, simple, pentru a lăsa lumina să invadeze spațiul ziua şi draperii blackout care fac întuneric la primele ore ale dimineţii sau rulouri romane care îndeplinesc funcția dublă a perdelelor şi draperiilor. Cum dăm personalitate încăperii? Pe comodă: o lampă, un bol cu frunze aromate, lumânări parfumate şi rame cu fotografii. Uhh! Motanul meu deja toarce în vârful patului. În articolele următoare vom vorbi despre celelalte armonii şi cum amenajăm corect restul locuinţei. Gândiţi-vă la noul “Acasă” ca la cel mai frumos loc pe care-l visaţi, unde veţi avea amintiri plăcute, iar amenajarea cu siguranţă va fi una dintre ele pentru că “Home is where the Love is and where the Heart is”.

Designer Interior Carmen B.
Telefon: 0723.72.70.70

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?