LM0_9323

Proiect de cercetare, arhivare și expoziție.

Din 1960 până în 1970 societatea româ­nească a trăit o scurtă dar importantă breșă politică și ideologică, cunoscută ca „anii dezghețului”. Aceasta a însemnat deschiderea țării către cultura și valorile Europei de Vest. Această perioadă de schimbare nu a durat mult, fiind urmată de două decenii „înghețate” de comunism românesc.

Locuitorii din Pipera, Corbeanca, Otopeni, Balotești sunt invitați la expoziția „Înainte și după revoluția cul­turală în România: 1971”, ilustrată prin lucrări de artă istorice, remarcabile ale următorilor artiști: Ion Bitzan (1924-1997), Pavel Ilie (1927-1995), Paul Neagu (1938 –2004), Florin Mitroi (1938-2002), Victor Ciato (b. 1938).

Lucrările de artă și materialele din ex­poziție sunt selectate din trei colecții private: Allegra Nomad Gallery, Efrima Collection, Nasui Collection.

Odată cu înflorirea noii generații de după al doilea război mondial, România a experimentat cultura pop a anilor `60. Din Europa de Vest au fost importate ziare, reviste, parfumuri, materiale textile, țigări, băuturi răcoritoare, Coca-Cola și gumă de mestecat. În toate sălile de cinema din România rulau filme din Occident.

Anul 1962 a fost debutul faimoasei trupei de rock Phoenix, insuflând și promovând spiritul și ideile noii generații care venea. Festivalul Național de Muzică de la Mamaia a fost lansat în 1963, iar Festivalul Internațional de Muzică „Cerbul de Aur” în 1968, devenind unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa de Est. În aceeași perioadă, pe litoralul românesc au fost deschise primele cluburi de noapte.

Eliberarea deținuților politici în 1963-1964 a însemnat un act politic crucial, deoarece a fost considerat atât o consecință a unei ieșiri graduale și prudente de sub patronajul solicitant a URSS-ului cât și o abordare moderată față de Occident.

Această deschidere ce a permis o relevantă și importantă liberalizare, a încetat brusc în 1971, odată cu „Tezele din Iulie” ale lui Nicolae Ceaușescu, după turul său din Asia. Ca efect imediat al acestor teze, mode­lul cultural occidental a început să fie extrem de criticat, cu cerința radicală de întoarcere la modelele comuniste „adevărate”.

La scurt timp după aceasta, iluzia plecării din țară a devenit singura opțiune posibilă. Cei care au plecat din România făceau parte din intelligentsia și erau deja modele ale generației tinere: membrii trupei Phoenix, producătorul de radio, jurnalistul și muzicianul Cornel Chiriac, cântăreața Mihaela Mihai, directorul de teatru Andrei Șerban, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul și istoric al religiilor Ioan Petru Culianu, jucătorul de fotbal Marcel Răducanu, muzicianul Constantin Drăghici etc. Printre figurile importante au fost: artistul Paul Neagu care a emigrat în Londra în 1969 și Ilie Pavel care a plecat la Geneva în 1977. Din motive personale, Ion Bitzan, Victor Ciato, Florin Mitroi nu au emigrat.

www.postmodernism.ro
www.facebook.com/
PostModernismMuseum

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?