UTI-ImagePatologie frecvent întâlnită atât în practica ginecologică cât și cea urologică, infecțiile urinare recurente (definite ca episoade infecțioase repetate de cel puțin 3 ori în decursul unui an) reprezintă o reală sursă de disconfort pentru pacient și o adevarată provocare pentru clinician.

La femei, infecțiile urinare recurente sunt frecvent determinate de Escherichia coli, bacterie prezentă în mod fiziologic în tractul digestiv, dar care poate coloniza cu ușurință uretra și vezica urinară (din cauza condițiilor anatomice specifice); infecțiile urinare joase (cistita, uretrita) sunt favorizate de unele afecțiuni concomitente (incontinenta rinară, litiază renală, prolapsul genital, sarcina, diabetul zaharat, premenopauza/menopauza, imunosupresia) sau condiții nespecifice (contacte sexuale, contracepția locala cu spermicide etc.).

Simptomatologia este caracteristica, cu disurie, imperiozitate micțională, polakiurie, dureri pelvine, urină tulbure; de regulă febră, frisonul sau durerile lombare ridică suspiciunea unei infecții înalte de tract urinar (pielonefrita) și reprezintă o urgență medico-chirurgicală, care impune de urgență prezența la medic.

La bărbați, simptomatologia este similară, dar de regulă infecțiile urinare recurente sunt grefate pe o patologie urologică preexistentă (adenom de prostată cu retenție cronică de urină, malformații renale, litiaza renală sau ureterală, stricturi uretrale etc.), motiv pentru care întotdeauna se indică consultul urologic de specialitate.

Diagnosticul se stabilește pe baza criteriilor clinice și paraclinice (urocultura, ex. sumar de urină), consultul ginecologic/ urologic fiind de obicei completat de investigații imagistice (examen ecografic, urografie iv), în vederea excluderii altor afecțiuni asociate.

Tratamentul se adresează inițial episodului acut infecțios (antibioticul va fi prescris de către medic, pe baza antibiogramei), urmând apoi să se stabilească o schemă de profilaxie pentru evitarea recurentelor ulterioare. De asemenea, este indicat tratamentul afecțiunii care a favorizat infecția: cura incontinenței urinare / a prolapsului genital, tratamentul chirurgical al litiazei și adenomului de prostată sau tratamentul hormonal în cazul pacientelor aflate în premenopauză.

Dr. Olteanu Maria Cristina
– medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Roșca Vladimir
– medic primar urologie

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?