Schimbători ca vremea, zice o vorbă bătrânească. După ultima perioadă, în care meteorologia a devenit foarte căutată, pentru a vedea ce surprize ne mai așteaptă, fiecare a venit și cu un tablou de simptome, de stări generale ”ciudate”, în care cuvintele ”nu știu ce am, cred că vremea e de vină” au fost pe buzele tuturor. Dar oare să fie adevărat?

Sunt milioane de oameni în lumea întreagă cărora oscilațiile meteorologice le fac viața grea. În medicină, acest fenomen, cunoscut sub numele de meteo sensibilitate, este tratat cu maximă seriozitate.

Dacă ești meteodependentă, nu înseamnă că ești și bolnavă! Dar nici meteorolog și nici paranormală. “Mă dor oasele, e clar că se schimbă vremea”, iți spui adesea. Ai mai nimerit dar nu trebuie s-o pui pe seama capacităților tale de premoniție. La mijloc este un întreg ansamblu de reacții ale organismului la diverși factori stresanți. Totul depinde de capacitatea organismului tău de a se adapta la diverse fenomene atmosferice, de la schimbările bruște de temperatură și presiune până la anotimpuri.

Fie că sunt dureri de cap sau probleme articulare, mulți dintre noi simțim schimbările de vreme în propriul organism.
Poate fi vremea de vină că noi nu ne simțim bine? Corpul nostru reacționează la vreme – în privința aceasta nu există nicio îndoială. Fie că plouă sau e soare, căldură sau ger, organismal se adaptează constant fluctuațiilor de temperatură și schimbărilor de presiune atmosferică.   Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alții – nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizați. La alții apar chiar simptome de boală sau se agravează cele ale unei afecțiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.

O ipoteză este că meteodependența ar putea fi o consecință a vieții moderne, care presupune că petrecem puțin timp afară și mult în birouri și case cu aer condiționat sau în mașini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obișnuit cu aceste condiții și nu se mai poate adapta corespunzător din punct de vedere fiziologic și suficient de rapid la fluctuațiile vremii. Soluția propusă de experți în biomedicină este să petrecem cât mai mult timp în aer liber, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile.

Articulațiile sunt un adevărat barometru când se „strică” vremea. Unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulații și climă (umiditate, frig, presiune atmosferică). Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflați la nivelul terminațiilor nervoase ale articulațiilor.

Cei mai afectați sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie și gimnastică medicală adaptată.

Meteosensibilii fac parte din categoria celor care suferă de ulcer, reumatism, boli articulare, cardiovasculare, dereglări ale sistemului neurovegetativ, depresivii.

Persoanele care se confruntă cu migrene, stări de nervozitate, de disconfort, la capriciile vremii, se încadrează printre meteodependenți. Iar anticipativii sunt cei care, prin stările pe care le resimt la nivelul unor cicatrici vechi de pe corp ori în locul unei intervenții chirurgicale sau fracturi vechi, pot prezice starea vremii cu câteva zile înainte.

Multe informații utile, noutăți medicale puteți găsi și pe pagina de Facebook a farmaciilor Sigmafarm.

Vă invităm să vă alăturați marii și frumoasei familii Sigmafarm.

În farmaciile Sigmafarm găsiți remedii pentru a ameliora aceste simptome. Tot aici aveți posibilitatea de a prepara în laboratorul propriu creme, loțiuni recomandate chiar de medic. Puteți conta pe farmaciile Sigmafarm, indifferent de vreme și de vremuri!

Multe informații utile, noutăți medicale puteți găsi și pe pagina de Facebook a farmaciilor Sigmafarm, facebook.com/farmaciasigmafarm.

Vă invităm să vă alăturați marii și frumoasei familii Sigmafarm.