Colectiv

Șocul întâmplării din Colectiv ne-a atins pe toți. Nu trebuie să fii strict Bucureștean pentru a te cutremura. Câți dintre noi, cei din Nord – Pipera, Otopeni, Corbeanca, Balotesti – ne-am reorganizat puțin viața după această tragedie? Am devenit mai responsabili? Mai atenți? Mai implicați? Eu sincer sper că da, că maturitatea, în toate sensurile sale, își va spune cuvântul.

Toți cei ce ajută în aceste situații merită aprecierea noastră. Toți cei ce își rup din timpul și energia lor, fie și doar pentru o rugăciune, merită mulțumiri. De ce? Pentru că în sfârșit renunțăm la egoism și egocentrism, nu ne mai punem pe primul loc în toate acțiunile noastre.

Transformarea fie­căruia dintre noi și a societății ca întreg, a primit acum un impuls nedorit, dar uite cât de util. De ce am dormit noi toți și doar cu așa jertfă ne putem trezi? De ce am susținut o societate adormită? Dacă nu o susțineam, nu am fi în acest punct chinuit al vieții noastre.

Cum va renaște nația noastră? Cum se vor adapta la schimbare cei ce au blocat-o până acum? Vor răspunde ei vreodată și la întrebarea “de ce ne-ați ținut mereu la marginea prăpastiei?” Este acum cazul ca ei să se retragă ca șerpii în pământ? Sper din toata naivitatea mea că își vor recunoaște bubele din cap și că se vor ascunde, se vor opri din a face rău, din a ne pune în pericol viețile fizice, dar și sufletești.

Ce am învățat din tot acest chin?

Nimic pe lume nu este mai prețios ca și viața umană, nimic nu o poate înlocui, niciun bun pământesc nu o poate răsplăti.

Puținii patroni care au avut curaj să își asume lipsurile de până acum și să pună punct, temporar, afacerilor lor sunt, în zilele noastre, admirați și aplaudați. Nu vi se pare ceva strâmb în treaba asta? Să ne minunăm, noi toți, că unii recunosc că au jucat la loto viețile miilor lor clienți din ultimii ani, mi se pare revoltător. Acum o să fie erou al economiei capitaliste unul care nu ar fi trebuit să aibă ușile deschise deloc. Nu vi se pare asta o perversitate a sorții?

Ana Laura Popa
ana.laura.popa@gmail.com

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?