smiley_faceAnunțăm inaugurarea unei noi rubrici, Starea De Bine, cu intenția de a vă oferi dumneavoastră, cititorii noștri, informații utile care să prelungească satisfacția răsfoirii revistei. Stim că simplul fapt de a locui în zona de Nord aduce o stare de bine, însă stim că și alte elemente pot amplifica această stare.

Vă reamintim că “homeostazia” (cf. gr. homoios “asemănător”; stasis “poziție, stare”) este tendința sau proprietatea naturală a organismelor vii de a menține în anumite limite constante parametrii de bază, definitorii pentru mediul intern, în raport cu variațiile mediului exterior prin intermediul unor mecanisme de reglare (mecanisme homeostatice) de tip feedback. Din perspectiva cibernetică, psihicul poate fi analizat ca sistem homeostatic dotat cu autoreglare și autoorganizare: orice demers conștient al omului-reflexiv sau comportamental – poate fi interpretat ca tendință de restabilire a unui echilibru perturbat sau în pericol de a fi perturbat.

Alături de agenții agresori cunoscuți sub numele de stres, trebuințele sunt primele care semnalează deficitul de oscilații periculoase ale homeostaziei psihofiziologice, determinând intrarea în funcție a mecanismelor homeostatice. În spiritul celor de mai sus, în fiecare ediție vă vom prezenta un compendiu terapeutic și, în funcție de interesul particular, date suplimentare personalizate. De asemenea, vă invităm să ne semnalați orice problemă care este legată de Starea De Bine în zona de Nord pe adresa de email stareadebine.nordplanet@ gmail.com și vom încerca să refacem echilibrul perturbat cu ajutorul factorilor responsabili.

Victor Canepa
stareadebine.nordplanet@ gmail.com

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?