coffee-08Cafeaua acționează cel mai eficient dacă este băută între 9.30 și 11.30 dimineața, deoarece ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei la câteva ore de la trezire, conform studiilor.

Explicația este legată de nivelul hormonului cortizon, care, după ce atinge apogeul între ora 8.00 și 9.00 dimineața, începe ușor să scadă spre sfârșitul dimineții.

În cazul în care cafeaua este băută la primele ore ale dimineții, când nivelul de cortizon este mare, cafeina interacționează cu acest hormon, iar organismul dezvoltă rezistență la cafeină, care nu își va mai face efectul. Prin urmare, oamenii beneficiază cel mai mult de pe urma cafeinei după ce nivelul de cor­tizon începe să scadă, cafeaua stimulând producerea de cortizon, iar faptul că nu interacționează cu nivelurile crescute ale hormonului împiedică organismul să dezvolte toleranța la cafeină.

Nivelurile de cortizon mai cresc la prânz și între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să bea cafea în aceste intervale.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?