bune_maniere

Cele mai elementare reguli care ar trebui să guverneze o societate, o familie sau un grup sunt cele care se rezumă la politețe. Acestea ne permit să trăim în conformitate cu dorințele noastre, fără a-i obliga pe ceilalți să ne suporte.

Există o tendință de delăsare în privința etichetei și a bunelor maniere în cazul copiilor. «Suportând constrângerile impuse de niște părinți riguroși și severi, tinerii părinți ai ultimelor generații au decis aproape de comun acord să devină mai degrabă prietenii propriilor copii, decât părinți, educatori sau modele. A devenit «interzis să se interzică» astfel copilul în noua societate a devenit rege. Noi ne amuzăm de proastele lor maniere spunând că se comport natural și că bunele maniere le va învăța mai târziu.

Când acești copii preadolescenți și adolescenți contestă cu mare duritate și ripostează obraznic trimițndu-și părinții «la plimbare» cerul s-a acoperit brusc de nori. Libertatea individuală și propriul eu-mie-al meu au căpătat noi dimensiuni: cu timpul încep să creadă că totul li se cuvine și tutuiesc pe toată lumea-însăși noțiunea de respect devine vagă și nimeni nu mai e în stare să o definească așa cum trebuie.

Și dintr-o dată ne putem trezi din acest somn profund constatând că lucrurile nu stau chiar așa cum le dorisem: acest mod de a fi și a se purta determină pe fiecare în parte să facă ce-i place și când îi place fără să țină cont de ceilalți. Nimeni nu mai respectă exigențele traiului în societate.» (Sylvie-Anne Chatelet).

Între severitatea părinților noștri și această libertate de exprimare acordată de părinții de azi, există loc și pentru comportamente în care educația se îmbină cu libertatea, ne dăm seama că bunele maniere nu sunt demodate, ba dimpotrivă, sunt un pașaport pe care părinții au datoria să-l ofere copiilor pentru a putea trăi și reuși în societate.

Există numeroase comportamente și atitudini ce trebuie adoptate în societate și este obligatoriu să le inoculăm în mintea copilului nu în câteva săptămâni, nici măcar în câteva luni, este vorba de o muncă intensă care presupune foarte multă perseverență. Politețea nu este ceva înnăscut, niciodată nu se va manifesta la copii de la sine. Părinții sunt cei care au datoria să-i învețe aceste mici deprinderi sociale ce vor face din ei niște adulți plăcuți, apreaciați și respectați.

Adina Mastalier
Centrul Artes
www.cursuriartes.ro

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?