luxury-home-design-840

Oamenii se mută din București, foarte mulți fug de aglomerație, de trafic, de stres, de lipsa vegetației. Ei vor soare, aer, pădure, lac, natură, plimbări cu bicicleta, vor un spațiu mai curat pentru copiii lor. Oamenii își doresc o normalitate pierdută, care a existat în București în perioada interbelică, când au fost create cartiere, ansambluri coerente, cu dotări corespunzătoare.

Tot atunci zona de nord a capitalei a devenit o zonă rezidențială de calitate, dorită și râvnită. De atunci această zonă s-a tot dezvoltat și extins, mai mult sau mai puțin coerent, astfel încât s-a populat masiv zona periurbană din Nordul capitalei (Otopeni, Corbeanca, Balotești, Snagov) cu bucureșteni care s-au săturat de viața la bloc. Odată cu nevoia oamenilor au apărut și investitorii care răspund acestei nevoi. Unii o fac foarte bine, alții își urmăresc doar propriul profit.

În foarte multe cazuri, oamenii noștri, proaspăt mutați în casă nouă, cumpărată de-a gata, bucuroși că au propria lor grădină, constată, pe pielea lor, o lipsă gravă a sistematizării, constată că lipsa unui drum asfaltat și corect realizat conduce la mizerie, noroi, praf, că puțul din curte e foarte puțin adânc și ei consumă, practic, o apă infestată, că fosa septică e subdimensionată, că centrala termică se colmatează datorită apei proaste care o alimentează.

Astfel, ei observă că trebuie să mai cheltuiască încă foarte mulți bani pentru a-și realiza o sistematizare care să funcționeze în propria lor gospodărie, care acum, după ce casa e construită și funcțională a foarte greu să o mai faci, că ar fi trebuit făcută de la bun început. Ei constată, după aceea, în interiorul casei, că spațiul de depozitare nu este suficient, că dormitorul copilului e prea mic și nu e corect iluminat, că dormitorul lor este către nord, și nu are lumină naturală, sau că poate era bine dacă aveau suficient loc după ușă pentru a așeza un dulap de haine, pentru că, așa abia pot mobila încăperea, că toți pereții au crăpat la interior, că pe terasă e atât de cald și soare încât vara nu pot sta afară în timpul zilei, iar seara e plin de țânțari și ce bine era dacă constructorii ar fi gândit o copertină frumoasă sau o zonă umbriră care să se armonizeze cu tot aspectul casei, că așa, dacă o fac ei, va arată cârpit și urât.

Oamenii noștri se simt frustrați că trebuie să tot bage bani în casă pentru a repara ce nu s-a realizat corect de la început și aproape că încep să se gândească cum, într-un viitor oarecare, își vor face o altă casă, personalizată, care să răspundă nevoilor lor. Orice neatenție și neglijență conduce la costuri suplimentare.

Pentru a evita aceste probleme, există, bineînțeles, soluții: – fie cumpără o locuință construită, la cheie într-un anasmblu, însă cu deosebită atenție la toate detalii care pot conduce la problemele de mai sus, iar investitorul prezintă viitorilor propietari toate dovezile ce se referă la lucrări ascunse și toate investițiile realizate în sistematizarea terenului – fie achiziționează un teren în zona pe care și-o dorește, cu atenție la regulamentul local de urbanism și la dotările existente în zonă (utilități, drum de acces sistematizat), contactează un birou de arhitectură care realizează un proiect complet, la toate specialitățile, și construiește casa mult visată.

În prima variantă, cea cu casele tip, produsul final reflectă interesele financiare ale dezvoltatorilor imobiliari care realizează densități prea mari, case ieftine vândute ca produse de lux etc. Sigur că există și dezvoltatori responsabili care construiesc cu multă grijă și într-un mod corect atât pentru viitorii locatari cât și pentru dezvoltarea localității, însă cumpărătorii, lipsiți de experiență, nu reușesc să facă această diferență. Recomand, bineînțeles, a doua variantă, deoarece, noi, arhitecții, în urma unui dialog, ajungem să cunoaștem oamenii ce vor spațiile comune).

Astfel, ei observă că trebuie să mai cheltuiască încă foarte mulți bani pentru a-și realiza o sistematizare care să funcționeze în propria lor gospodărie, care acum, după ce casa e construită și funcțională a foarte greu să o mai faci, că ar fi trebuit făcută de la bun început. Ei constată, după aceea, in interiorul casei, că spațiul de depozitare nu este suficient, că dormitorul copilului e prea mic și nu e corect iluminat, că dormitorul lor este către nord, și nu are lumină naturală, sau că poate era bine dacă aveau suficient loc după ușă pentru a așeza un dulap de haine, pentru că, așa abia pot mobila locui viitoarea casă, să le înțelegem nevoile, ajungem să proiectăm doar pentru ei, respectându-le dorințele, hobby-urile, activitățile.

Investiția în proiectul casei este una extrem de necesară, care, de fapt, ajută la economisire. Arhitectul coordonează echipa de proiect care realizează: – o structură de rezistență conformă cu normativul în vigoare, realizând o casă sigură dpdv seismic, urmărește execuția construcției astfel încât aceasta să fie realizată totuși, conform proiect – proiectul pentru instalații sanitare, termice, electrice (astfel încât la sfârșit să nu se ajungă la cabluri aparente prin casă, pentru că nu s-a prevăzut priza pentru televizor în living, sau, și mai rău, s-a prevăzut, dar nu merge, că undeva în perete, e cablul întrerupt) – sistematizarea verticală a terenului (pentru a evita situațiile de mai sus) – un proiect de arhitectură eficient energetic, în care va utiliza materiale ce economisesc energia, pentru a evita facturi catastrofale la gaze – o consiliere în ceea ce privește materialele de construcție și de finisaj, propunându-le pe cele care se încadrează în buget – personalizare a interiorului conform cu gusturile beneficiarilor – strategii privind economia de timp în execuția lucrărilor Concluzionând, arhitectul este util și necesar, angajarea lui pentru proiectul locuinței poate reprezenta garanția unei vieți liniștite în casă nouă.

Arh. Cristina Podariu
cristinapodariu@gmail.com

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?