Hedda-Sterne-Early-YearsEditura PostModernism Museum Pipera a publicat recent, în 2015, o carte dedicată primilor ani de creație în România și Europa ai artistei Hedda Sterne. Studiul prezintă un proiect românesc non-profit de cercetare, arhivare și recuperare a operei artistei evreice de origine română Hedda Sterne (1910-2011), reprezentant al Avangardei româneşti, care a trăit și a lucrat în România până în 1941 și ale cărei lucrări din această perioadă nu au fost expuse niciodată. Cartea prezintă pentru prima dată memorabilia (fotografii, scrisori, pagini de jurnal, interviuri, detalii despre parcursul academic etc.) ale artistei din perioada europeană. Cartea este un proiect de cercetare de istoria artei dar este în același timp o lectură fascinantă și captivantă a unei părți din impresionanta viață a artistei.

Hedda Sterne (născută Hedwig Linden­berg; august 4, 1910 – aprilie 8, 2011) a rămas în memoria multor istorici de artă ca singura femeie din grupul Expresioniștilor Abstracți, cunoscuți sub titulatura de „Irascibilii” („The Irrascibles”), grup din care au făcut parte, printre alții, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Jackson Pollock, Robert Motherwell, Barnett Newman și Mark Rothko.

Hedda Sterne a avut ca profesor la București pe sculptorul și teoreticianul Frederic Storck și a făcut parte din grupul artiștilor români din Avangardă alături de Jules Perahim, Max Herman Maxy, Victor Brauner, Marcel Iancu. A trăit și a lucrat la București până în 1941 când a plecat în America din cauza războiului. A avut expoziții individuale și de grup în București și Paris (11th Exposition du Salon des Surindépendants, 1938).

Cititorii din Pipera, Corbeanca, Otopeni si Balotesti sunt invitati să caute mai multe detalii în cartea „Hedda Sterne. Early Years”, publicată la editura PostModer-nism Museum și prezentă pe Amazon, Barnes and Noble și alți 39.000 de mii de distribuitori de carte din toată lumea.

O puteți găsi pe amazon.com, căutând cu titlul cărții, și pe www.cosminnasui.com.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?