perdeleImpresia generală asupra unei încăperi, atunci când intrăm în ea, este dată de unele detalii deosebit de importante: este vorba despre perdelele și draperiile folosite, adică de acele decorațiuni care încălzesc și colorează atmosfera; materiale creative cu motive moderne și combinații cromatice inedite, suprafețe lucioase de o eleganță luxurioasă, sau perdele cu designuri și nuanțe rezervate în spiritul simplității.

Decorarea ferestrei personalizează stilul interiorului și oferă o oază de intimitate. Perdelele și draperiile sunt „ochii sufletului încăperii tale” completând decorul și determinând stilul de bază al spațiului.

Ferestrele sunt ele­men­te arhitecturale foarte im­portante care se încadrea­ză în structura casei și care au funcția de a lăsa lumina naturală să pătrundă în camere. Dacă ferestrele sunt frumoa­se, atunci specialiștii reco­mandă să le decorăm cu perdele transparente și fluide. În situația în care ferestrele nu arată perfect, le putem aranja cu diverse perdele și draperii care să acopere mai bine ceea ce nu vrem să se vadă.

Perdelele sunt ele­men­te de design care pot schimba radical o cameră. Trebuie să avem în vedere conceperea unui tot uni­tar format din perdele, draperii, tapet, covor, tapi­țerie; un aspect ”rotund”, care să nu te deranjeze, să placă îndată ce intri în încăpere. Culoarea și materialul perdelelor trebuie alese astfel încât să permită luminii natu­rale să pătrundă în în­că­pere. Cu cât sunt mai fluide și mai transparente cu atât camera va deveni mai caldă.

Asortarea culorii sau a materialului trebuie făcută cu grijă. Dacă tapițeria folosită în încăperea pe care vrem să o decorăm este mai încărcată, perdelele vor avea un aspect mai simplu. Ne putem juca, în acest caz, cu diferite materiale pentru draperii. Acestea dau, dacă sunt alese cu grijă, eleganță ansamblului.
Culorile pot fi împărțite în tonuri calde și reci. Ro­șu, galben ocru, teracotă, verde olive sunt exemple de culori calde. Puteți crea o atmosferă intimă, primitoare și sunt potrivite în special în zonele in­tens utilizate cum ar fi bucătăria, livingul.

Albastru, verde și violet sunt culori reci, ideale pentru stimularea unei atmosfere proaspete pentru încăperi precum este baia. Contrastele au rezultate spectaculoase; un roșu intens ca un contrast direct și perdele florale de culoare albastru deschis pot fi utilizate într-un dormitor; sau o tapițerie cu o o bandă bej cu imprimeu, asortată cu o perdea roșie într-un dinning.

În plus față de cald și rece, culorile neutre joacă un rol important, de la alb, crem și bej la maro și negru. Ele pot fi folosite singure sau în combinații mai calde sau mai reci. Aceste nuanțe compen­sează celelalte culori sau neutralizează culorile puternice, creând puncte de odihnă pentru ochi.

Mihaela Iacob
Casa Décor M&G Otopeni
Facebook.com/Casa Décor M&G

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?