design-interior

Exista câteva reguli simple in procesul de amenajare interioara care pot fi privite din doua perspective: fie sunt puternice si merita urmate fara doar si poate, sau pot fi interpretate si adaptate. Oricum ar fi, cunoasterea lor reprezinta primul pas catre posibilitatea de a le incalca si adapta atunci când este necesar. Astazi iti impartasesc câteva dintre tips-urile PRO si CONTRA in amenajarea interioara: Schiteaza planul casei inainte de a merge la shopping.

Noteaza-ti dimensiunile incaperilor si ferestrelor, locatia principalelor piese de mobilier, precum si pozitia corpurilor electrice/de iluminat. Nu pastra (daca reamenajezi, din ceea ce ai deja) piese de mobilier sau obiecte care nu se potrivesc unele cu altele sau care iti displac, scapa de ele, poate ca cineva dintre rude sau prieteni s-ar bucura sa le aiba, fa-i fericiti pe semenii tai! Analizeaza-ti propriul stil de decorare asa cum te-am invatat in articolul din luna iulie, pentru a afla ce culori, materiale si obiecte iti plac sau ti se potrivesc.

Ia in calcul arhitectura casei atunci când planifici amenajarea interiorului, nu da bine o casa high-tech cu o amenajare baroc. Stabileste intotdeauna un punct de atractie al incaperii: semineu, canapea, fotoliu, perete cu tablouri/fotografii. Ia in calcul scopul si functiile unei incaperi, inainte de a decide mobilierul si combinatiile. De exemplu, daca dining-room-ul va fi folosit ca zona de studiu, include scaunul de birou, rafturi pentru carti, corpuri cu depozitare, iluminat functional. Stabileste coordonarea intre materiale, tapiserii si texturi, inainte de a alege vopseaua pentru pereti si inainte de a achizitiona piesele importante. Nu incepe niciodata cu alegerea culorii peretilor. Ii poti vopsi intr-un ton in concordanta cu restul. Nu decide culorile in magazin. Nu cumpara de la prima vizita, ia acasa mostre de tesaturi sau de culori de vopsea, astfel incât sa vezi cum arata acestea in casa, la lumina lampilor tale si in lumina naturala, vei vedea diferenta fata de lumina din magazine. Cumpara mai intâi corpurile mari (mobilier, covoare, perdele /draperii) si extinde stilul caracteristic acestora pentru a coordona toate celelalte lucruri.

designAranjeaza mobilierul astfel incât sa creezi cai de trecere libere in camera: intr-un spatiu deschis separa zonele (de conversatie/privit la TV, de luat masa) cu ajutorul covoarelor, pentru a le defini pe fiecare in parte. Imbina formele preferate dintr-o categorie dar nu le amesteca: geometrice, dimensiuni mari, mici, cercuri, curbe, dungi. Liniile ajuta la evidentierea stilului: liniile orizontale transmit o stare calma si subliniaza lungimea, liniile verticale scot in evidenta inaltimea iar liniile oblice ofera o dinamica interesanta. Cumpara cele mai bune si mai valoroase obiecte pe care ti le permiti, vei vedea ca diferenta se justifica in timp. Foloseste contrastul pentru a adauga interes si un aer misterios spatiului (canapea rosie-perna verde, perete galben-vaza albastra, pat albcovor negru).

Alege accesorii care accentueaza si pun in valoare stilul decorarii: pentru a sublinia simetria si echilibrul intr-o incapere utilizeaza grupe de decoratiuni cu diferite dimensiuni si materiale de exp: rama foto lemn, sfesnic metalic, vaza din sticla colorata cu o nuanta care se regaseste in alte doua piese (draperie/covor/perna) ca sa pastrezi echilibrul vizual. Nu te multumi cu ceva obisnuit daca iti place abordarea indrazneata, te vei plictisi repede. Daca preferi culori puternice precum rosul sau verdele, gaseste o modalitate de a le introduce in spatiul tau. Nu transforma culoarea preferata in singura nuanta din incapere, ce e mult strica. Nu investi in articole aflate in trend. Tendintele se schimba, insa elementele care te inconjoara trebuie sa iti satisfaca nevoile si interesul multi ani de acum inainte.

Nu uita detaliile, gaseste lampi interesante care confera o atmosfera placuta, aranjeaza cartile frumos, adauga pernitele decorative pe canapea, include flori si lumânari parfumate. Accesorizarea unei locuinte nu este usoara dar este intotdeauna interesanta si amuzanta. Cu ajutorul sfaturilor mele vei putea evita multe din greselile intâlnite in amenajare. Tu ce provocari ai intâlnit in amenajarea locuintei?

Designer Interior Carmen B.
Telefon: 0723.72.70.70

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?