inimaValorile glicemice crescute (prediabetul si diabetul) pot duce la aparitia bolii cardiovasculare. La toti pacientii cu diabet, factorii de risc cardiovasculari ar trebui controlati anual. De ce ar fi bine sa controlam factorii de risc cardiovasculari? Pentru ca boala cardiovasculara reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate pentru indivizii cu diabet.

Diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea si dislipidemia sunt factori de risc importanti pentru boala cardiovasculara, diabetul singur reprezinta un risc independent. Factorii de risc majori cardiovasculari sunt reprezentati de hipertensiunea arteriala, vârsta (> 45 de ani la barbati, > 55 de ani la femei), diabetul zaharat, insuficienta renala cronica, antecedente in familie de boala cardiovasculara, dislipidemia, sedentarism, stress, consumul in exces de alcool, obezitatea.

Diabetul se asociaza frecvent cu dislipidemia (valori crescute ale colesterolului) si hipertensiunea, care contribuie la aparitia bolii cardiovasculare. Scopul principal in tratamentul hipertensiunii la pacientii cu diabet zaharat este scaderea tensiunii arteriale sub 140/85 mmHg.

Schimbarea stilului de viata pentru pacientii cu diabet, hipertensiune si dislipidemie presupune reducerea grasimilor saturate, trans si a colesterolului, cresterea omega 3, scadere ponderala, daca pacientul este supraponderal, dieta DASH (dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si produse lactate cu continut scazut in grasime), reducerea aportulului de sodiu si cresterea aportului de potasiu, aport moderat de alcool, activitate fizica.

Nerespectarea indicatiilor medicului diabetolog si lipsa unui consult cardiologic duc la aparitia complicatiilor macrovasculare. Complicatiile macrovasculare (afectarea vaselor mari) ale diabetului sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, angina pectorala, insuficienta cardiaca, tulburari de vedere si arteriopatia cronica obliteranta a membrelor interioare.

Daca sunteti diabetic ar fi bine sa controlati profilul glicemic si sa consultati periodic diabetologul si cardiologul dumneavoastra pentru a avea o viata linistita in familie, prin preventia complicatiilor macrovasculare si scaderea riscului cardiovascular. Doamna doctor Mihaela Constantin consulta gratuit pacientii cu diabet, dislipidemie si obezitate din judetul Ilfov sau rezidenti in Ilfov.

Echipa CardioRec Corbeanca
www.cardiorec.ro

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?