desenDesenul este o artǎ vizualǎ, un mod de a reprezenta grafic o figură, un obiect, un peisaj. Din acest motiv, pentru copii desenul este unul dintre cele mai importante și mai cunoscute forme de exprimare, este o modalitate prin care acesta se autocunoaște și se dezvoltǎ, comunicǎ și relaționează cu alte persoane atât pe par­cursul desfǎșurǎrii cursurilor dar și prin participarea la diferite evenimente: vernisaje, expoziții, se simte a­pre­ciat și admirat. Copilul „artist” deseneazǎ acasǎ, la grădinițǎ, la școalǎ, alǎturi de alți copii sau chiar singur, își folosește creativitatea cu îndrăz­neală și nonconformism așternând pe hârtie sau pe pânză poveștile, visele, dorințele unei vârste unice prin inocență și sensibilitate.

Desenul, la orice vârstǎ, rǎmâne un limbaj aparte – un mod de a descrie o poveste, o amintire sau un sentiment care de cele mai multe ori nu pot fi ex­primat în cuvinte. De aceea, desenul îl va ajuta pe copil nu numai sǎ își dezvolte latura artisticǎ, dar sǎ și aprecieze arta frumosului, sǎ exprime liber ceea ce gândește, sǎ facǎ cunoștințǎ cu lumea artei și a artiștilor din toate timpurile.

„Pentru a înflori o micǎ inimǎ de artist” este nevoie de îndru­mare, încurajare, sus­ținere și, bineînțeles, admirație, iar noi „cei mari” trebuie sǎ avem încredere în ei și sǎ înțe­legem cǎ toți marii ar­tiști au fost copii și to­tul a pornit de la o mâz­gălitură pe o foaie de hârtie.

De aceea, vǎ invit sǎ priviți desenele co­pii­lor voștri, sǎ ascultați poveștile lor, sǎ îi încu­rajați și chiar sǎ desenați împreună cu ei pentru a da glas poveștii copilăriei nesfârșite.

Munteanu Raluca

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?