PSB_1507Dacă vi s-a spus să stați cât mai mult în pat, să renunțați la tocuri și să nu faceți sport, atunci când v-ați plâns de dureri de spate, mai întrebați un specialist. Studiile realizate în ultimii ani în toată lumea au do­vedit că, în majoritatea cazurilor, mișcarea sub supraveghere medi­cală acționează ca un medicament asupra articulațiilor dureroase.

Cea mai nouă teh­nologie în materie pe care o folosim, e un sistem de reabilitare a coloanei vertebra­le format din șase apa­rate de ultimă generație, care comple­tea­ză efectele gimnasticii medicale, kinetote­ra­piei, înotului și ale al­tor sporturi necesare întăririi musculaturii paravertebrale și care se bazează tocmai pe mișcare.

După tratamentul cauzal și antialgic realizat non-invaziv prin decompresie sau mobilizare vertebrală ori prin fizioterapie, prin noua tehnologie se mențin rezultatele terapiei pe termen lung. Aparatele la ca­re se face referire lucrează musculatura mică, profundă, ”lipită” de coloană, care este cel mai puțin folosită în viața de zi cu zi, un­de punem la lucru mai ales grupele musculare și articulațiile mari.

cele-6-aparate-conectate-la-computerul-central

Cum funcţionează sistemul David

PSB_1463Nu toată lumea are aceeași problemă, așa că aparatele evaluează fiecare persoană în par­te, la capitolele mobilitate, forță și rezistență musculară. Sistemul computeri­zat realizează o fișă electronică a pacientului. Parametrii se transmit apoi către un computer central care crează, pe baza datelor respective, al istoricului bolii, al stării actuale și capacității fizice a pacientului, un program personalizat, menit să rezolve problemele.

După aceea, per­soana evaluată poa­te lucra cu cele șase aparate pentru reabili­tarea musculaturii co­loanei, sub supravegherea unui specialist, care are grijă ca mișcarea să se facă în limitele indicate de ecranul electronic al fiecărui aparat. Re­zul­tatele fiecărei serii de exerciții sunt înregis­trate într-o bază de date, după care se e­fectuează periodic un profil al coloanei vertebrale. Acesta se compară cu valorile nor­­male standard, dar și cu cele inițiale ale pacientului, pentru ca acesta din urmă să vadă rezultatele. Programul durează între 6 și 12 săptămâni și se face de 2 ori pe săptămână. Între ședințe trebuie să existe o pau­ză de minimum o zi, pentru ca benefi­ciul terapeutic să fie maximizat. Programul poate fi urmat și profilactic, de persoanele care vor să se asigure că nu vor avea probleme de coloană, dar nu poate fi urmat în caz de tumori, inflamații acute și fracturi recente.

Ion Manea,
Director medical
Bio Ortoclinic
www.ortoclinic.ro

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?