Tomatoesonvine2Tomatele sălbatice se pare că se trag din zona de vest a Americii de Sud. Tomatele cultivate de om ar fi după unii istorici originare din Peru, iar după alții din Mexic. Au fost aduse în Europa în sec. al XVI-lea, prima atestare documentară a lor în afara continentului American apare în anul 1544 în Italia.

Sănătoase, apetisante, gustoase, sau simpatice, vesele, prietenoase și bune de mâncat oricum și oricând, roșiile reprezintă una din binefacerile sezonului de vară. Sunt un izvor de sănătate, sunt foarte bogate în minerale și vitamine! De reamintit licopenul, pigmentul roșu care dă culoare tomatelor și care se găsește aici în cantități apreciabile, este un antioxidant despre care s-a demonstrat că previne maladiile canceroase.

Gândiți-vă că doar 100 de grame de roșii asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnică, de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu și 10% din cantitatea recomandată de fier. Să revenim la licopen, el neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat că licopenul exercită o putere dublă de a contracara radicalii liberi, în comparație betacarotenul, un alt antioxidant cunoscut. Licopenul este inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale.

Studii efectuate la Universitatea Harvard arată faptul că barbații care consumă 10 porții de roșii pe săptămână, în stare naturală sau sub formă de suc, ketchup sau sos, au un risc cu 45% mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată. Specialiștii susțin că cei care consumă mai mult de două kilograme de roșii pe săptămână își reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal. Roșiile protejează inima de bolile cardiovasculare, prin potasiu, niacină, vitamina B6 și acid folic pe care le conțin. Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamin B3 sau vitamina PP, este folosită de mulți ani pentru a ține în frâu nivelul de colesterol din sânge. Pe de altă parte, o dietă bogată în potasiu, un alt nutrient ce se găsește din abundență în roșii, reduce tensiunea arterial și riscurile de apariție a bolilor cardiovasculare.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?