Sportul, viața să­nătoasă și echilibrată tind să devină teme tot mai frecvente în peisajul cotidian al românilor. Dincolo de tendințele sociale legate de modele culturale și comportamentale, este oarecum de așteptat să avem un astfel de focus și din punct de vedere demografic. Nu doar millenials sunt agenți ai schimbării. Populația din categoria de vârstă 35-55 ani (hai să îi considerăm membri ai GenX) este apreciabilă din punct de vedere volum și se află într-o perioadă de schimbare, de reașezare a unor priorități și redefinire a sinelui.

Fiind pe început de an, vă prezentăm mai jos un set de 13 trenduri pe care le-am identificat ca potențiale direcții de interes în 2019, legate de sport și viață sănătoasă.

 1. Fit n Run
 2. Diversitate în antrenamente
 3. Meciuri tari pentru brandurile de sport
 4. S-a născut o stea?
 5. Viața 360
 6. Pentru mine
 7. Îmbătrânire activă
 8. Bioadictiv
 9. Dietocrație
 10. Măsoară și înre­gistrează
 11. Fumatul. Recalculare rută…
 12. Atingerea responsabilă
 13. NextGen la start

Detaliem mai jos selectiv și sumar câteva dintre aceste trenduri:

Fit n Run

Alergarea și mersul la ,,sală”, fie că e vorba despre gym sau despre clase, vor continua să fie motoarele practicării sportului în România. Cei mai mulți dintre cei care doresc să înceapă să facă mișcare vor intra în ,,lumea sportului” prin aceste două porți larg deschise. Vorbim de fenomene virale, de oameni care motivează prieteni, colegi sau membri de familie să facă sport.

Diversitate în antrenamente

Fiind într-o piață aflată în mare creștere, cu tot mai mulți practicanți, ofertele de servicii se vor diversifica tot mai mult. Tipurile de antrenamente se diversifică, cresc așteptările, furnizorii de servicii trebuie să se adapteze rapid. Vom avea mai multe competiții de amatori, variate ca format și adresate tuturor categoriilor de doritori.

Meciuri tari pentru brandurile de sport

Va crește impactul acestor tendințe inclusiv în alimentație și modă. Suntem sub imperiul a ceea ce se numește pe piețele vestice ,,athleisure culture”. Brandurile tradiționale (ex. Adidas, Nike) simt tot mai mult presiunea unor jucători relativ mai noi în România (gen Under Armour sau Asics).

Viața 360

Sunt din ce în ce mai multe voci care subliniază necesitatea unei abordări holistice a vieții noastre: să fim activi, să consumăm alimente și băuturi de calitate, să dormim bine, să avem stabilitate financiară, să evităm sursele de stress negativ. Desigur, aceste abordări nu sunt neapărat noi (orientalii ar râde de noi dacă clamăm pionierat pe aceste teme!) dar au un moment bun în România zilelor noastre.

Pentru mine

Ei bine, nu prea mai este confortabil să fim o persoană medie, într-o largă populație! Fiecare dintre noi este o entitate distinctă, cu un anumit istoric și un anumit mix de caracteristici. Desigur că putem fi grupați în segmente, în tipologii, dar atunci când vine vorba despre modul cum să ne desenăm traiectoria în viață, parcă ne-ar plăcea un tratament individualizat! Această abordare ,,1-to-1” capătă tot mai multă tracțiune. Se va vedea în modul cum interacționăm cu PT la sală, cu nutriționistul, cu medicul…

Îmbătrânire activă

Mulți spun că îmbătrânirea vine întâi din atitudine! Vedem sem­ne în Româna că modelul tradițional al persoanei de vârsta a 3-a începe să se schimbe. Pensionarul poate deveni o persoană activă social, cu interes în sport, călătorii, în achiziția de produse sănătoase sau în servitul mesei în oraș! Impactul economic al acestei categorii este remarcabil.

Bioadictiv

Chiar dacă, poate, nu ne este foarte clar ce înseamnă eco sau bio, cu siguranță ne place ideea! În plus, de ce să nu recunoaștem, ambalajele sunt foarte frumoase!! Trendul prinde tot mai bine în România (să nu uităm că apreciem în mod deosebit calitatea produselor provenite din agricultura locală). Produsele din această categorie sunt tot mai vizibile la raft. Jucători noi apar în ritm alert iar barierele de preț sunt din ce în ce mai nesemnificative.

 

Documentul este produs de Quantix Marketing Consulting, companie specializata in realizarea de cercetări de marketing pe aceste teme.

Pentru mai multe detalii si descărcarea raportului complet: www.quantix.ro

https://www.facebook.com/sportinsights/