Am avut intenția de a “scrie” un articol din poze. Poze ale Nordului nostru șmecher, fițos, elegant, înstărit. Ar fi fost cel mai ușor articol de până acum. Era destul să merg pe jos, de acasă, în orice direcție, preț de 1 km. Și deja pozele erau mai multe decât spațiul meu editorial. Mi-am zis apoi că nu e rostul revistei noastre să scârbească cititotii și am renunțat. Acum parcă am niște remușcări, dar nu mai am timp să fac pozele. Care poze? Ale cui?
Din păcate, ale noastre, ale Nordului…

Sigur ați văzut și voi sacii de nailon prinși în mrejele câte unei tufe crescute aiurea, sau sacul de sticle de plastic deșertat lângă drum, sau resturile de gunoi menajer de pe câte un teren ce pare a fi al nimănui.
Da, așa e, m-am mai revoltat pe tema asta… aveți dreptate. Problema e că doar cu revolta am rămas, pe lângă curățenia făcută de mine, cu mâna mea, în jurul casei mele. Nu mă voi lăsa învinsă și nici prin gând nu-mi trece să renunț la revoltă. Și da, poate va fi la fel și la primăvara viitoare. Poate însă că NU!

Esența frământării mele este de fapt legată de chestiunea celei/celui/celor care sunt creatorii mizeriei. Da, unii pictează, alții scriu cod, alții gătesc sau repară mașini. Dar este clar că unii creează murdărie, poluare, boală fizică și estetică. Și asta îmi este cel mai greu să înțeleg: cine sunt aceștia? Generic vorbind, noi suntem, noi toți cei ce trăim aici… că doar nu ne trimit extratereștrii aceste gunoaie! Chiar dacă ele ar fi darul lor sinistru, poate că noi ar trebui să le adunăm, sau să mobilizăm autoritățile să le strângă, sau … să organizăm zilele curățeniei în satul/orașul în care trăim și să facem cumva ca să ne bucurăm în mod real de efortul făcut pentru a trăi în Nord.

E ok să trecem poate chiar 6 luni de acum înainte pe lângă aceste semne de “prietenie” și să le ignorăm complet?
Deși poveștile demult scrise ne-au spus că tinerețea fără bătrânețe e posibilă, iar recent și știința ne duce către aceeași concluzie, primăverile noastre însă nu vor să țină pasul… ele tot pline de gunoaie sunt! Sunt curioasă câți dintre noi vom face ceva în acest sens, nu de alta dar curând e Paștele …

Ana Laura Popa

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?