IMG_9818

Știți acea stare de rău și greață care apare după un drum cu mașina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, și care afectează oameni de toate vârstele? Se numește sindromul răului de transport și poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv.

Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele), nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime.

Amețeală, oboseală, greață sunt simptomele cele mai des întâlnite ale afecțiunii. Dacă miș¬carea ce produce greață nu este rezolvată atunci apare chiar voma, însă aceasta nu eliberează pacientul de starea de rău, care va continua până când stimulul încetează.

IMG_9801

Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier, aria postremă ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă. Când simțim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm de exemplu) informațiile care ajung către creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă că și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă.

Aceasta este de fapt cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport: că reprezintă un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor. Potrivit specialistului, când circulăm cu mijloacele de transport se produc niște stimulări ale sistemelor senzoriale, iar dacă sistemul nervos central nu reușește să le integreze, apar semnele de apărare și starea de rău.
A fost demonstrat știintific că în astfel de cazuri reeducarea specifică a urechii interne cunoscută drept reeducare vestibulară este eficace pe termen mai lung (ani întregi) decât medicația (doar câteva ore), pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuință la stimul. Reeducarea vestibulară se face doar de către specialiști în domeniu și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și dacă este necesar cu Platforma Computerizată Dinamică.

Ramona Pavel,
Fizioterapeut cu supraspe¬cializare în tratarea problemelor de echilibru, vertij
și a amețelilor, Bio Ortoclinic
www.ortoclinic.ro
tel. 0754.060.060

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?