Alex Marcu a reușit să scape de una dintre cele mai puternice și dăunătoare dependențe pentru corpul nostru. Iar acum ne spune de ce ar trebui să o facem și noi și mai ales cum a reușit.

La începutul anului, mi-am propus să elimin în totalitate zahărul rafinat din alimentație, alături de gluten și alcool. Am vrut să îmi dovedesc că pot rezista un an cu o provocare atât de mare. Inițial m-am resimțit din cauza absenței zahărului. Eram apatic și aveam o stare de oboseală. Apoi lucrurile s-au stabilizat. Acum mă odihnesc mai bine noaptea, iar calitatea pielii și a musculaturii sunt mai mari.

Hrănește-ți corpul

Dar probabil te întrebi de ce e nevoie să te lași de zahăr? Corpul tău e ca o mașină, iar ea trebuie să reziste 70-80 de ani. În aceste condiții, combustibilul pe care i-l dai este foarte important.

În majoritatea proceselor energetice din organism, glucoza joacă un rol foarte important: furnizează energie pentru construcția sau repararea structurilor interne. Tot acest combustibil echivalează cu numărul de calorii ingerate, iar calitatea lui depinde de cantitatea și calitatea produselor consumate. Ce înseamnă asta? Te simți sătul, dar de fapt nu ți-ai hrănit organismul cu substanțe nutritive.

Un domino de efecte

Excesul de zahăr provoacă secreția unei cantități mai mari de insulină în sânge. Efectul, din acest moment, poți să-l compari cu cel al unui val. Odată ce insulina atinge cote alarmante, va provoca o scădere a glicemiei, ceea ce va duce la o nouă nevoie de dulce. Și apoi îți vei alimenta corpul în permanență cu substanțe nocive. Dacă acoperi nevoile nutritive ale organismului cu zahăr, efectul pe termen lung poate să ducă la lucruri grave. Diabetul de tip 2 e una dintre cele mai întâlnite boli ale secolelor XX– XXI, iar un alt efect al dulciurilor este obezitatea.

Mai grav e că mulți adulți folo-sesc dulciurile ca o recompensă pentru copii. Deși dorința celor mici e de înțeles, recompensarea prin dulce creează o satisfacție externă. Nu mai suntem obișnuiți să fim mulțumiți în sinea noastră, fără a vedea efectul în ceea ce primim. Fă un prim pas către sănătatea ta – caută-ți bucuriile și satisfacțiile în interior întâi. Vei învăța să îți hrănești realmente corpul și mintea.

4 trucuri care te vor ajuta să renunți la zahăr

  1. Citește etichetele produselor înainte să le cumperi. Evită zahărul, zaharoza, glucoza, fructoza și melasa.
  2. Fii atent la cifre. În tabelul de nutrimente de pe etichete, la secțiunea carbohidrați, există zaharidele (adică zahărul). Din totalul de carbohidrați, zaharidele ar trebui să aibă sub 5 grame.
  3. În primele zile după ce renunți la zahăr, consumă cât mai multe fructe și cât mai variate, pentru a-i furniza corpului suficienți carbohidrați.
  4. Ia crom, deoarece un aport mărit ajută la stabilizarea glicemiei.

Alex Marcu, specialist în nutriție sportivă și antrenor personal World Class at the Grand
www.worldclass.ro